Jelölteknek segít Márki-Zay „Polgármesterek iskolája”

Sorozatot indított közösségi oldalán Hódmezővásárhely polgármestere, hogy tapasztalataival segítse azokat, akik jelöltként szeretnének indulni a közelgő önkormányzati választásokon. A sorozat első alkalmán, kedd este, élőben jelentkezett be közösségi oldalán Márki-Zay Péter.

Egy rövid power point-prezentációval készült Vásárhely polgármestere a „Polgármesterek iskolája”-sorozat tegnapi indítására. Tapasztalatainak átadásával azoknak szeretne segíteni, akik a saját településükön, akár polgármesterként, akár önkormányzati képviselőként elindulva, szeretnék legyőzni a Fideszt.

– Pártok és civilek, barátok és ismeretlenek nekem is sokat segítettek ahhoz, hogy a hat évvel ezelőtti pillanat összejöjjön – mondta el mindjárt az elején, majd összefoglalta azokat a tudnivalókat, amelyek szerinte a legfontosabbak, mielőtt valaki jelöltként vág neki az önkormányzati választásoknak:

  • Orbán Viktor legyőzésére a mai diktatúrában nincs esély, de ezt nem azt jelenti, hogy nem is fog megbukni.
  • Milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy valaki elinduljon jelöltként.
  • Ha valaki jól csinálja a polgármesterséget, akkor nehezebb megszerezni ezt a pozíciót, mint megtartani – arra kell törekedni, hogy ne adjon okot arra, hogy leváltsák.
  • Ha egy polgármestert jónak találnak, szavazzanak az őt támogató jelöltekre is, hogy többségben lehessen a közgyűlésben, különben vért izzadhat.
  • Legyen egy csapat, egy támogató közösség.
  • Választhatóság: aktív és passzív választójog.
  • Fontos időpontok: mikor kell regisztrálni a jelölteknek, mikor kezdődik a kampány, stb.
  • A villanyoszlopok a legfontosabb kampányfelületek, hiszen ingyenesek, csak be kell jelenteni a szolgáltatónak.
  • Tényezők, amelyek befolyásolják a győzelem esélyét.

A sorozat következő adásaiban Márki-Zay Péter készül beszélni az előválasztásról, és a fent felvetett témákról részletesebben is.

Egy kérdésre válaszolva Vásárhely polgármestere az adás végén elmondta: Budapesten van néhány kerület, ahol van esély előválasztásra. Nem dőlt ugyan még el, de szintén van esély erre Győrben, Kecskeméten és Miskolcon is.

A sorozat első adását itt visszanézhetik:

előválasztásMárki-Zay Péterönkormányzati választásokpolgármesterek iskolájaválasztásokVásárhely