Halasztják, élőzik és ismétlik is az esküvőt a vírus miatt

A többség elhalasztja esküvőjét vagy próbál kompromisszumos megoldásokat keresni. Van, aki a járványveszély miatti korlátozások miatt szűk körben megtartott ceremóniát a Facebook-on élőzi vagy megismétli, ha már vége lesz a pandémiának. De olyan is akad, aki egy évvel csúsztatta a nagy napját. A lapunk által megkérdezett klinikai szakpszichológus szerint jót is tehet a kapcsolatoknak, hogy még az elején szembe kell nézniük nagyobb kihívásokkal.

– Múlt hétvégén nyolc esküvőnk volt, csak hat lett volna, ha nem lenne a vírus, de voltak, akik úgy döntöttek, hogy az áprilisi esküvőjüket előre hozzák – nyilatkozta lapunknak Laczkó Judit hódmezővásárhelyi anyakönyvvezető. Hozzáteszi: mindenkinek elmondták, hogy a tíz fő úgy jön össze, hogy a pár, a tanúk és még hat vendég. – Én azt látom, hogy ezt elfogadják, de természetesen van esküvő áttéve későbbre is, hiszen nyilván mindez a fiatal párnak rosszul esik – összegez. 

Kérdésünkre azt mondja: jellemző a halasztás is és az is, hogy leszorítják a vendéglistát tíz fő alá. Körülbelül 15 esküvő időpontját változtatták eddig. Az április és legjellemzőbben a májusi esküvőket halasztják szeptember-októberre, a júniusi és az utáni időpontokkal egyelőre kivárnak, ameddig tudnak.

De volt két olyan eset is, amikor azt mondták: nem kockáztatnak, jövő tavaszra teszik át az esküvőjüket

– tudtuk meg. Az április-májusra tervezett lakodalmakat egy-két hónappal helyezték át későbbre  a vendéglők zárva tartása miatt – mondta el lapunknak Bónus István számos lakodalom helyszínét adó hódmezővásárhelyi étterem, köztük a Kökénydombi Csárda, a Bandula Kisvendéglő és a Fekete Sas Rendezvényház tulajdonosa lapunknak. A vállalkozó egyébként hangsúlyozta, hogy a vendégeik türelmesen fogadták és betartják a korlátozásokat. 

Élőznek és otthon koccintanak

– Hála istennek a modern technika világában élünk, egy pénteki esküvő úgy zajlott, hogy bejött a fiatal pár és rajtuk kívül még pár vendég, a többiek pedig a polgármesteri hivatal előtt álltak 15-20-an, akik telefonról a bentről a vőlegény által közvetített Facebook-élő videón keresztül nézték a szertartást – mondja el Lackzó Judit. Miután a ceremónia véget ért, kiment a fiatal pár, megdobálták, ünnepelték őket az épület előtt. Rajtuk kívül még egy pár élőzte a nagy napját.

Hozzáteszi: most, hogy nincs nyitva semmilyen hely, ahol lehetne akár 10-12 főnél több embert is vendégül látni, úgy hallotta, hogy akik megtartják most az esküvőt, azok utána inkább elmennek a pár lakására és ott isznak egy pezsgőt. A higéniai intézkedések óta ugyanis elmarad a koccintás, és az anyakönyvvezetők sem fognak a párral kezet kezet – avat be. Aláhúzza: nyilván a csók nem maradhat el, az pedig, hogy egymásnak hogyan gratulálnak, illetve, hogy a vendégek eljönnek-e, az rájuk van bízva.

Olyanok is voltak, akik most megtartják szűk körülmények között, és majd nyáron csapnak egy bulit. Mások utána egy megerősítő rendezvényt is tartanak, ahol a körülmények szinte azonosak az esküvővel, csak a népes vendégsereg előtt arra mondják ki az igent, hogy megerősítik a korábbi fogadalmaikat. Ezt az eljárást egyébként azok is szokták alkalmazni, akiknek a babaváró hitel miatt kell időben házasoknak lenniük, de utána később szeretnénk.

Érzelmi mérföldkő a pároknak

– Lesz pár olyan kapcsolat, aminek jót fog tenni ez az időszak, mert ez egy próbatétel, megmutatja, hogy tudnak-e együtt dolgozni, van-e még érzelmi tartalék a kapcsolatban – mondja Barkász Heléna klinikai szakpszichológus, akinek arról kérdeztük a véleményét, hogy a sajtóban több helyen is arról cikkeztek: a szervezési nehézségeken túl lelkileg is próbára teheti a párokat, illetve a kapcsolatukat a járvány a hosszú ideig tartó folyamatos összezártság miatt. Mint elmondta, elképzelhető, hogy akiknek a válsághelyzet előtt hullámzott a kapcsolatuk, azokat éppen ez a krízis fogja közelebb hozni, mert összeadják a tudásukat, hogy átvészeljék közösen ezt az időszakot. 

Ez azt jelenti, hogy hosszú távon is együtt tudnak működni, akár ha egy gyerekért tennék, mindezt – teszi hozzá a család- és párterapeuta-jelöltként is dolgozó szakember, aki COVID-bébikre kiemelkedő mértékben nem számít, mert bár a szexuális élet feszültségcsökkentő hatása miatt válsághelyzetben is jól működhet, ma már házhoz is lehet rendelni a fogamzásgátlókat.

Közelebb is hozhatja egymáshoz a párokat a válság a szakpszichológus szerint (Illusztráció:
The HK Photo Company, Unsplash)

– Nagyon kellenek az élmények ahhoz, hogy egy kapcsolat fejlődni tudjon, azokon keresztül ismerjük meg igazán egymást. Ha eddig ezt a színház, a mozi és hasonlók jelentették, ez most nem lehetséges. Viszont egyébként is probléma, hogy állandóan futunk az élmények után, amelyeket folyamatosan túl kell licitálni és egyébként közben nem vagyunk együtt, sokszor az élmények pótolják ki az intimitást, ami lehet, hogy soha nem is volt jelen a kapcsolatban vagy szép lassan elpárolgott – fejti ki a szakember. Szerinte tehát mérföldkő lehet ez az időszak a párok életében, hogy van-e annyi érzelmi tartalék a kapcsolatukban, hogy ha elmúlik a válsághelyzet, utána is érdemes legyen együtt maradni.

Segíthet is megismerni egymást

Elvégre a házassági esküben is jóra és rosszra köteleződünk egymás mellett. Később, a házasság során is zajlik majd az élet, történhet bármi, jöhet egy betegség, egy baleset, bármikor elveszítheti valamelyikük a munkáját, sok próbatételek vár a kapcsolatra – teszi hozzá Barkász Heléna. Szerinte most természetes, ha súrlódásokat okoz és szokatlan az összezártság. Azonban ha tartósan nem tudják kezelni a feszültségeket, akkor lehet, nem fogják tudni hosszabb távon sem, tehát akár hálásak is lehetnek, ha még az esküvő előtt kiderül egy ilyen helyzet nyomására, ha a kapcsolat esetleg nem fog működni.

Az összezártság kihozhatja, hogy tényleg együtt tud-e lenni az a két ember

– összegez a klinikai szakpszichológus. Arra a kérdésünkre igennel felel, hogy még irigylésre méltónak is találhatják a kényszeres összezártságot azok a párok, akik viszont épp a korlátozások miatt nem lehetnek együtt hosszabb ideig. – Egy Skype-on tartott kapcsolat, amiben nincs érintés, az el tud hidegülni, így ez a helyzet számukra is meghatározó lehet. Ugyanakkor azok a párok, akik eddig is csak két-három havonta találkoztak, most könnyebben tolerálhatják ugyanezt a helyzetet, hogy még bizonytalanabb a következő személyes találkozó ideje – véli a szakember.

Barkász HelénaBónus IstvánesküvőházasságKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Laczkó Judit