Januártól így emelkedhetnek a vásárhelyi gyermekétkeztetés térítési díjai

Az önkormányzat közgyűlése csütörtöki ülésén dönt a javaslatról.

Tavaly november óta a tej ára 96, a tejfölé 94, a kenyéré 97, a rizsé 67, a csirkecombé 90, a napraforgóolajé 174 százalékkal emelkedett – olvasható a hódmezővásárhelyi gyermekétkeztetés térítési díjainak emeléséről szóló előterjesztésben, amelyben a KSH által közölt árváltozásokat részletezik. A város döntéshozói csütörtökön tárgyalják az előterjesztést.

Lapunknak nemrég nyilatkozott Boros Attila, a vásárhelyi közétkeztetési feladatokat ellátó Prizma cégcsoport vezérigazgató-helyettese, aki elmondta, Orosházán 32%-os emelést, Dévaványán és Békésen 30 százalékos emelést kénytelenek bevezetni, köszönhetően a megemelkedett alapanyagáraknak és a tízszeres energiaáraknak. Próbálják belekalkulálni áraikba az uniós bérprogram miatti, – feltehetően 15% körüli – leendő minimálbéremelést is.

A közgyűlés elé kerülő javaslat szerint átlagosan 32,5 százalékkal drágulnának a díjak 2023 januárjától.

Részlet a képviselő-testületi anyagból

A gyermekek a jogszabályokat figyelembe véve különböző kedvezményekre jogosultak. A 2022-es adatok tükrében az önkormányzat 2572 gyermek étkeztetéséről gondoskodik, melyek közül az intézményi térítési díjak módosítása 598 fő 50 %-os kedvezményben részesülő, valamint 939 fő kedvezményben nem részesülő gyermeket érint. 1035 gyermek ingyenesen étkezhet, ennek költségeit állami támogatás és önkormányzati hozzájárulás fedezi – rögzíti az előterjesztés.

díjemelésHódmezővásárhelyKözétkeztetésPrizma Food Kft