Itt a régi lemez: nemzeti konzultációt indít a kormány

Kétnapos frakcióülést tartott a Fidesz–KDNP Balatonalmádiban. Csütörtökön az ülés témáiról Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője tartott sajtótájékoztatót. Kocsis azt mondta, a Fidesz–KDNP felkérte a kormányt, hogy tartson nemzeti konzultációt az Oroszországra kivetett szankciókról.

Nem mind a 11 ezer szankcióról lenne szó, hanem csak az energiaszankciókról, mert „azok kárt okoznak, helyzetbe hozzák Oroszországot”. Kocsis szerint Oroszország sokkal gazdagabb lett, Európa meg szegényebb. Ha viszont a szankciókat visszavonnák, nem lenne infláció és recesszió.

Kocsis szerint az unióban még senki nem kérdezte meg az embereket a szankciókról, a magyar kormány lesz ezzel az első, ezt pedig később majd „fel tudjuk használni”. A frakcióvezető szerint meg kell győzni az európai politikusokat arról, hogy ezeket a szankciókat meg kell szüntetni, így a nemzeti konzultáció egy „politikai eszköz” lesz majd a kezükben. Kocsis szerint a tervezett konzultáció valószínűleg nemcsak online lesz majd, hanem papíralapú is. Utána pedig, ha szükséges, a nemzeti konzultáció eredménye alapján akár parlamenti határozatot is hozhatnak.

Eddig egyébként csak a szénre van szankció, és jövő év elejétől él az olajembargó, de bizonyos országok – például Magyarország – ez alól egyelőre felmentést kaptak. A gázra, ami megdrágult, semmilyen szankció nem vonatkozik – jegyzi meg cikkében a Telex.

Kocsis Máténemzeti konzultációorosz-ukrán háborúOroszországszankciók