Itt a hódmezővásárhelyi sonkakörkép: már roskadoznak a húsboltok polcai

Idén április 4-5-én ünnepeljük a Húsvétot, az ünnepi asztal pedig ilyenkor nem teljes a hagyományos sóban pácolt sonka nélkül. A vásárhelyi húsboltokban már megjelentek a húsvéti áruk, köztük a bükkfán füstölt combsonka, a csülök, vagy a különlegesebb ízeket kedvelőknek a bélszín. A hentesüzletekben a vásárlók szinte a tavalyi árakkal találkozhatnak, 2500-3000 Ft/kg áron juthatnak hozzá a sonkához.

A szupermarketek és a húsboltok kínálata merőben eltér egymástól, ha a húsvéti sonkáról van szó. Gyors pácolású sonkákat nem árulnak a hentesek, mert ők a lassú, sós vizes pácolásban, és a füstölésben hisznek, az így elkészített sonkák nem tartalmaznak adalékanyagokat, és jóval egészségesebbek, mint az üzletláncokban kapható társaik.

Gáborék Makóról hozzák a sonkákat

Ez a fajta sonka egészséges, és sokkal nagyobb az élvezeti értéke, mint a gyors pácolású sonkáknak. Lehet hallani a hús áremelkedésről, de ez a Kolbász butik termékeire ez nem igaz, mert az itt kapható sonkák 4-6 hétig sóban pácolódnak, nem két hét alatt készülnek el

-mesélte Pintér Gábor, a Kolbász Butik tulajdonosa.

A húsboltokba már a múlt héten megérkeztek a húsvéti áruk. Az évek tapasztalata az, hogy 5-6 mázsa sonka is elfogy az ünnepi időszakban az egyik vásárhelyi boltban. Itt súlyban is változatos a választék, mert a vásárlók inkább a kisebb sonkákat preferálják:

Nem lehet előre tudni, hogy ki mekkora darab sonkát vesz majd meg. A pandémia alatt nem lehet összejárni, így mi Húsvét hetében daraboljuk a nagy sonkákat, és úgy adjuk el

-teszi hozzá Szabó Csaba, a Kistóparti Húsboltból.

Szabó Csaba

A megmaradt sonkát többféleképpen is fel lehet használni. A legfontosabb, hogy jól készítsük el a sonkát. A főzés előtt egy nappal, sima hideg vízbe kell beáztatni. Másnap pedig néhány órán keresztül főzni. A háziasszonyok szerint a legértékesebb a sonka leve.

A Mintaboltban füstölt marhanyelv is kapható

A sonka levét ki ne dobjuk, fagyasszuk le kis edényekben. Idény zöldségeket főzhetünk benne, medvehagymát, spárgát. A sonkalé jó alapja lehet a krémleveseknek. Ha mégis megmarad a sonka, ami nem jellemző, kis kockára vághatjuk, és tojásrántottába téve nagyon finom

-adott tanácsot Kecskeméti Rita, a Gorzsa-Hús Kft-től.

A vásárhelyi húsboltok telefonon is fogadják a rendeléseket, és van olyan üzlet, ahol házhoz is szállítják a finom húsvéti termékeket.

hentesHódmezővásárhelyhúsvétsonkatermék