Istennel beszélgettek a vásárhelyi hittantáboros gyerekek

Reggelit és tízórait is kaptak a vásárhelyi Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola hittan táborának résztvevői a Máltai Szeretetszolgálat vásárhelyi csoportjától, de a gyerekek szülei is vittek be süteményeket. A 61 alsós kisfiú és kislány és egy felsős segítőjük a héten az imádság és a teremtés védelme témáit dolgozták fel.

Reggeli áhítattal kezdődött a nap az iskolai kápolnában a hittantáborban résztvevő 61 gyermek számára, akik nem csak a reggeli imát mondták el, de azt is, hogy hogyan kell és lehet imádkozni. A nap témája ugyanis az imádság és a teremtés védelme (a természetvédelem) volt, ezt dolgozták fel különféle érdekes, részben kézműves foglalkozásokkal.

– Az ima bennünket táplál, s az ima Istennel való beszélgetés. Imádkozás közben Isten, Jézus, a Szentlélek és mi együtt vagyunk, mintha testvérek lennénk, ezért szeretem az imát – mondta a szeptemberben már harmadik osztályt kezdő Tóth Eszter, az imatábor egyik résztvevője, aki elárulta, hogy reggel, délben és este, lefekvés előtt is imádkozik, utoljára a hálaadó imát mondva.

– Csendes körülmények közt kell imádkozni, például este, amikor már olyan fáradt vagy, hogy nem bírsz felkelni, de magadban átgondolod, hogy aznap mi történt veled. De közösségben bárhol lehet imát mondani, s ehhez elhívhatod apát és anyát is – adott tanácsot Fábri Léna Róza, aki azt mondta, nem annyira kérni szokott Istentől, hanem inkább megköszöni neki a dolgokat, hogy létezik a szeretet, a család, a közösség és vannak a jóbarátok.

116 sós és édes péksüteménnyel lepte meg ma a gyerekeket a Máltai Szeretetszolgálat vásárhelyi szervezete

– Igény van a hittantáborra, hiszen a szülőknek nincs annyi szabadságuk, hogy az egész nyarat otthon tölthessék a gyerekekkel. Az egyik szülő azt mondta, hogy itt nagyobb biztonságban tudja a gyerekét, mint más táborokban, bennünket ismernek, tudják, mire tanítjuk, neveljük őket. Tőlem már május előtt negyedikes fiúk kérdezték, hogy lesz-e nyáron hittantábor, mert arra szeretnének eljönni – mondta Korsósné Bang Beáta alsós tanító. Hozzátette, hogy a táborban előbb inkább lányok vettek részt, mert a KALÁSZ eredetileg a Katolikus Asszonyok Lányok Szövetsége rövidítése, s régen fontos célként tűzték ki a hitre és az erkölcsre, illetve a nemzeti értékekre való nevelést. – Ezt mi is a célunknak tűztük ki, de már a fiúk részvételével. A hagyományőrzéshez kötődően pedig ma nemezeléssel, agyagozással és karkötőkészítéssel foglalkoznak majd a gyerekek – tette hozzá.

A tábor pedagógusainak munkáját hittanoktatók segítik, s az iskolai hittanórákkal ellentétben a gyerekek megpróbálják megélni a hitüket. – Megtanulják, hogyan próbáljunk egymáshoz közeledni, hogy észrevegyük a mindennapokban a jó dolgokat, hogy szeretettel tudjunk egymáshoz fordulni, hogy tudjunk megbocsátani – tette hozzá Korsósné Bang Beáta.
A megnyitó és a reggeli előtt Horváth Istvánné Éva néni mondott vidám történeteket a gyerekeknek.

Horvátné Éva néni évtizedekkel ezelőtt támasztotta fel az egykori KALÁSZ-táborokat
Horvátné Éva néni évtizedekkel ezelőtt támasztotta fel az egykori KALÁSZ-táborokat

– Éva néni volt az, aki több, mint 30 esztendeje KALÁSZ-tábor néven újjáélesztette a rendezvényt a Károlyi-házban, – tudtuk meg Juhászné Wolf Edittől, az iskola igazgatójától, aki hozzátette: sok-sok program belefér ebbe a hétbe.

– Tartósnak bizonyult a Máltai Szeretetszolgálat vásárhelyi csoportjának a hittantábornak nyújtott támogatása. Ma reggel 116 édes és sós péksüteménnyel leptek meg bennünket – mondta Palásti Andrea földrajz és rajz szakos pedagógus. – Szülők is küldenek süteményeket, péksüteményeket és kekszeket, hogy nasizhassanak a gyerekek, akik az idén közel 170 szeretetdobozt gyűjtöttek össze, s ezeket a Máltai Szeretetszolgálat juttatta el a rászoruló családoknak. A máltaisok az idei „jó tanuló, jó sportolónknak” felszerelt kerékpárt, a rászoruló családoknak öt számítógépet adományozott, ezen kívül minden szeptemberben pedig 15-20 iskolaszerekkel teletöltött iskolatáskát. De adtak már paprikamagokat és palántákat is, a gyerekek pedig elmondták, hogy azokat a paprikákat ették meg vacsorára, amelyek ezeken a magból kikelt növényeken teremtek meg – sorolta a tanárnő a vásárhelyi máltaisok iskoláknak nyújtott támogató akcióit.

hittanhittantáborHódmezővásárhelyimanemezeléssüteménySzent József Kertvárosi Katolikus Általános iskolaVásárhelyvásárhelyi hírek