Ismét Vásárhely lett a legbiztonságosabb megyei jogú város

A Vásárhelyi Rendőrkapitányságon ma tartottak évértékelőt az állománynak, amelyen a járási hivatal, a polgárőrség, az ügyészség és a bíróság vezetője mellett Márki-Zay Péter polgármester is a meghívottak közt szerepelt. Szabó Zsolt rendőrkapitány ezen az évértékelőn azt a jó hírt osztotta meg a megjelentekkel, hogy Hódmezővásárhely továbbra is a legbiztonságosabb megyei jogú város.

A 25 megyei jogú városból nálunk csökkent a legjobban a bűncselekmények egyébként sem magas száma a 2023-as évben – derült ki az évértékelőn elmondottakból. A polgármester ma élő bejelentkezésben sorolt el néhány fontosabb számadatot, hangsúlyozva, tudja, hogy ez nem elsősorban az önkormányzat érdeme, viszont a kamerarendszerrel, az Év Rendőre-elismeréssel ők is hozzájárulnak az eredményhez, ami leginkább a rendőrkapitányság kiváló munkáját dicséri.

A bűncselekmények száma 2022-höz képest 30 százalékkal, 554-ről 383-ra csökkent.

Közterületi bűncselekmény 259-ről 137-re csökkent – 92 százalékos felderítési aránnyal. Ezzel a részadattal a 10. helyen áll Vásárhely, az összes többiben viszont a legjobb helyen állunk – hangsúlyozta Márki-Zay Péter. A lopások száma 2023-ban az előző évi 132-ről 52-re csökkent, gépjárműlopás pedig összesen csak kettő volt – igaz úgy, hogy mindkettő kocsiban benne maradt a kulcs, vagyis megelőzhető lett volna. Betöréses lopás nyolcról hatra csökkent, lakásbetörés pedig ötről háromra.

A polgármester megköszönte a rendőrség munkáját, melyhez a hivatal elsősorban a kamerarendszer fejlesztésével tud hozzájárulni. Minden kamerát már most nagy felbontásúra cseréltek, hogy jobban lehessen arcokat felismerni, és rendszámokat beazonosítani, de tervben van a kamerarendszer bővítése is.

A közlekedésbiztonság érdekében két új okoszebrát is átadnak ebben a hónapban, de a közvilágítás javításáért is sokat tesznek – emelte ki Márki-Zay Péter, aki ennek kapcsán utalt a városunkban elindult korábbi Elios-botrányra is. 70 lámpatestet már kicseréltek, idén még további 1200-at fognak az összesen 7000-ből, erre a közbeszerzés már ki van írva. A polgármester ugyanakkor hangsúlyozta, a közlekedés biztonságának terén még sokat lehet javítani, hiszen tavaly 6 halálos kimenetelű közlekedési baleset volt városunkban, míg az előző években ez kettő és négy között mozgott. – Vigyázzunk jobban egymásra – figyelmeztetett a városvezető, aki azt is elmondta, a szemetelés terén is van mit javítani. Felhívta a figyelmet, hogy a következő hétvégéket is lesznek önkéntes szemétszedési akciók, amelyekhez bárki csatlakozhat, de a legfontosabb, hogy mindenki a saját háza, portája környékét tartsa tisztán – ahol pedig illegális hulladékot látnak, jelezzék az önkormányzatnak.

biztonságkamerákközbiztonságközlekedésközvilágításmegyei jogú városrendőrségVásárhely