Ismét szem elé került a békéssámsoni kuhi

A ragadozó madarak éves, országos számlálását immár huszadik alkalommal szervezte meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Január 13-15. között tartott az országos sasszinkront.

A Körös-Maros Nemzeti Park tájékoztatása szerint négy tájegységük közül a kardoskútiban volt a legtöbb sas, míg Dévaványa térségében a köd hátráltatta a felmérők munkáját. Az ivarérett parlagi és rétisasok már a fészkeik közelében tartózkodtak, utóbbiak hamarosan költésbe is kezdenek. Figyelemre méltó, hogy a parlagi sasoknak mintegy fele fiatal példány volt.

A sasok mellett az egyéb ragadozó madarak állományát is felmértük. Külön érdekesség, hogy a szinkron során is szem elé került az a kuhi, melyet még december 13-án, Békéssámson határában figyeltek meg először – erről mi is írtunk.

A többi itt telelő ragadozó madárfajból említésre méltó a Kis-Sárréten telelő fekete sas, a pusztai területeken vadászó gatyás ölyvek és kis sólymok, a vándorsólymok és a nemzeti parkban szintén költő kerecsensólymok.

A nagy őrgébics ugyan nem ragadozó madár, de hagyományosan fel szokták mérni a nemzeti park munkatársai az itt telelő példányaik állományát is. Áttelelő barna rétihéják most is a Kis-Sárréten kerültek távcsövek elé, míg az érdekesebb megfigyelések listáját gyarapítja egy a Csanádi pusztákon regisztrált fiatal fakó rétihéja.

Mint arról hírt adtunk, jelenleg zajlik a Nagy Téli Madárles, egészen február 28-ig. Ezen belül felmérik a erdei fülesbaglyokat is január 20-23. között, Hódmezővásárhelyen és a környező településeken is kereshetjük a fülesbaglyokat.

BékéssámsonHódmezővásárhelyKardoskútKörös-Maros Nemzeti Parkmadárritkaságszámlálás