Ismét parázs vita támadt a közgyűlésen a földadó miatt

Napirend előtti felszólalásával a vásárhelyi földadóval kapcsolatban indított érzelmektől fűtött, személyeskedő vitát Benkő Zsolt képviselő.

Arra hívta fel ugyanis a figyelmet, hogy a vásárhelyi földadó miatt országos online petíciót indított Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Erre Márki-Zay Péter polgármester azt mondta, hogy Vásárhely a századik település, mely ezt megtette, s megkérdezte a képviselőt, vajon az ellen tiltakoztak-e melyet a fideszes vezetésű, vagy agrárkamarai tisztséget betöltő polgármesterek irányította települések vezettek be? Remélte, hogy nem azért tiltakoznak, mert ezt az adót majd Lázár Jánosnak és rokonainak is fizetniük kell. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a földadó fizetése alól méltányosságból mérséklést vagy mentességet kérhetnek azok, akiknek ez a megélhetésük jelentős forrása. (Mint azt megírtuk: január 1-től azoknak kell csak földadót fizetniük, akiknek 4 hektárnál több földjük van és azt nem maguk bérlik, hanem bérbe adják). A vásárhelyi földadóból – mondta többször is el a vitában a polgármester -, a szociálisan rászorultakat fogja a város támogatni.

A jegyzőasszony és a városvezetők.

Kis Andrea képviselő azt hangsúlyozta hozzászólásában, hogy bízik abban, hogy a Fidesz azokon a településeken is tiltakozik, melyeket fideszes polgármesterek vezetnek, és már 2015-ben fizettettek földadót.

Benkő Zsolt egy pedagógus panaszát is elmondta, aki – a képviselő szerint – azt mondta neki, a földadó megegyezik majd egyhavi munkabérével. De azt is közölte, nem tudja, Lázár Jánosnak van-e földje.

Némi vita is támadt arról, hogy egy hektárnyi föld vajon ér-e 2,5-4 millió forintot, s tulajdonosa vagyonos embernek számít-e, s vajon hektáronként 50 vagy akár 100 ezer forint bérleti díjat kapnak?

A vita során Berényi Károly alpolgármester azt mondta, édesapja 6 hektár földet kapott vissza a kárpótláskor, az ez után fizetendő 60 ezer forintos adóval nincs probléma.

Cseri Tamás képviselő felszólalásában előbb ragaszkodott ahhoz, hogy a kormány nem emelte a rezsit, s a családok zömét nem is érinti ezek csökkentése, majd azt mondta, hogy a pulpituson vagyonos emberek ülnek, utalt a városvezetőkre.

Erre Márki-Zay Péter elmondta, hogy 22 két év piaci munkája van benne a 150 éves lakóházában, s ő el tud számolni minden forinttal, de azt nem tudja, Lázár Jánosnak miből van a kastélya, a földbirtoka, s miből telt neki a Divatcsarnok részbeni megvásárlására, ugyanis nem látta az adóbevallását.

Benkó Zsolt azt is közölte, nem tudja, Lázár Jánosnak van-e földje.

– Hogy lehet, hogy Orbán Viktor családjából mindenki milliárdos? – tette fel a kérdést a városvezető, a vita hevében. Hozzátette, hogy nem tartja szavahihetőnek a miniszterelnököt, aki egy hete még azt mondta: nem lesz üzemanyag-ellátási probléma.

Gyöngyösi Ferenc azzal reagált Cseri Tamás szavaira, hogy a képviselői tiszteletdíját és az alpolgármesteri illetményét jótékonysági és közérdekű dolgokra fordítja, két vállalkozásából élt meg korábban és él meg most is, ráadásul a vagyonát épp a képviselő egyik rokonával együtt végzett külföldi munkával alapozta meg. Azt is hangsúlyozta, hogy ugyan a Penna klubot valóban megvásárolta, de a diszkó üzemeltetése manapság már nem olyan jó üzlet, s neki más elképzelései vannak az ingatlannal.

Megszólítottnak érezte magát ez ügyben Berényi Károly is, aki elmondta: a kampányban 20 ezer példányban szétszórt rágalmazó szórólap állításaival szemben (a rágalmak miatt pert is nyert) nem uniós támogatásból, hanem az ötven évnyi gyermekorvosi munkából származó jövedelemből van a háza, s alapítvány működtet annak érdekében, hogy a szegényebb szülők is meg tudják vásárolni beteg gyermekeinek a gyógyszert. Mert gyakran szembesült azzal, hogy nem tudták.

Márki-Zay Péter Cseri Tamásnak azt mondta: ő hozza fel a közgyűlésen az országos témákat, a politikát, ugyanis képviselő társai ezt nem teszik. Kérte ezért, hogy mondja meg Göbl Vilmosnak vagy Lázár Jánosnak, hogy ezt nem vállalja. Mire Cseri azzal riposztozott, hogy az országos témákat Márki-Zay Péter országos szerepvállalása miatt hozza fel, s megkérte a polgármester, hogy hazugságokat ne adjon a szájába.

Mire a polgármester azt mondta, hogy Orbán Viktor azt mondta, hogy hazaáruló, aki külföldről pénzt fogad el, miközben a miniszterelnök is azt tette.

A testület ezt követőn tájékoztatót hallgatott meg a közétkeztetésről, majd nekiült a tervezett 20 nyílt és a 4 zárt ülés napirendjei megtárgyalásához.

Elismerést kaptak az ukrán menekültek segítői

A Vásárhelyen befogadott ukrán menekülteket segítők kiemelkedő munkáját köszönte meg a város a mai közgyűlés elején egy-egy emléklappal. Illetve Márki-Zay Péter polgármester olvasta el az egyik ukrán asszony levelét, melyben az őszintén megköszönte mindazt, amit a város értük tett: „Melegséget, reményt, hitet adtak nekünk az emberek jóságában, időt és lehetőséget, hogy talpra álljunk és megértsük, hogyan éljünk tovább. Soha nem felejtjük el ez Önöknek, és mindig különleges helyen lesznek a szívünkben.” – írta.

Elismerést vehetett át Berényi Károly menekültügyi munkacsoport vezető, aki szabadidejében teljesen ingyen és önként végezte a menekült gyerekek orvosi ellátását, Mester János, aki önként és teljesen ingyen végezte a menekült felnőttek orvosi ellátását, Tetyana Stupakova – aki tolmácsolásban és szervezésben segített, családtagjainak, rokonainak, barátainak fogadva minden menekültet, Vecsei Gyula aki a lakhatási körülmények és a logisztikában nyújt a mai napig is kiemelkedő teljesítményt, Ambrus-Rákos Tímea, aki segítségével létrejött a Mentor-program, Rákos Réka Emese, aki a menekültek egészségügyi gondjaira talál mindig megoldást, Horváth Erzsébet, aki az ukrán menekültek magyar nyelvre oktatását szervezte és látja el, Benséné Bánki-Horváth Klára, aki az ukrán menekültek magyar nyelvre oktatását látja el, s nyári tábort biztosított a menekült gyerekeknek, Nagy Sándorné Katalin, Baranyi Zsuzsanna, Kőszegfalvi Mónika, Arany-Tóth Katalin, Mónus Ágnes, Fülöpné Andruk Emese mentorok, valamint Benkő Noémi, a polgármesteri hivatal munkatársa, aki rendkívül hatékonyan szervezte a lakhatási körülmények jobbítását, Horváth Anikó, aki precizitásával segített eligazodni a rendeletek és határozatok útvesztőiben, valamint fillérre pontosan nyilvántartja a beérkező adományokat és költéseket, Cseuz Judit a polgármesteri kabinet munkatársa, aki koordinálta a lakossági felajánlások menekültekhez eljuttatását és Csirák Dalma, aki úgy kezdte a menekültellátásban való munkáját, hogy megfogalmazott egy hirdetést…

A segítők

Berényi Károly alpolgármester azt mondta, hogy a városba érkezett menekültekért, azok beilleszkedése elősegítése érdekében nem csak az önkormányzat, de civilek is tettek. Olyannyira magas minőségben, hogy a Mentor-programot az ENSZ menekültügyi szakemberei, illetve a Nemzetközi Vöröskereszt is példaértékűnek nevezte.

földadóközgyűlésvita