Ismét dolgoznak a Kossuth téren

A földmunkákat végezték ma a vásárhelyi Kossuth téren, a Sarokház felőli részen folytatódnak a munkálatok. Az építkezés felelős műszaki vezetője szerint a január óta tartó szünet ellenére tartani tudják a májusi határidőt.

Munkába álltak már ma reggel a kivitelezők, hogy folytassák a Kossuth tér Ótemplom és Sarokház előtti részének – karácsony előtt megszakadt – rekonstrukcióját, mely eddig 30 százalékos készültségben van. A szakemberek két helyszínen kezdték folytatni a munkálatokat: a védfal és a Református Ótemplom Cseresnyés kollégium felőli belső szakaszán, ahol a majdan a templomot körülölelő sétány továbbépítését kezdték meg, a másik helyszín pedig a Szántó Kovács János szobor előtti terület volt, ahová egy homlokrakodóval hordták a talajt.

Már a helyszínen van a megbontott védfalba kerülő corten acél kapu tartószerkezete. Igaz még a templom Magtár felőli oldalán áll – épp a feje tetején.

Vadócz Bence, az építkezés felelős műszaki vezetője a corten acél kapu keretével. Hamarosan beépítik a megbontott védfalba

– Azon kívül, hogy a sétányok alapozása elkészül, holnap kezdjük kiásni a medencegépészeti részének aknáját, készül a szoboralap, s megkezdődnek a védfalba vágott átjáró alapozási munkálatai is. Azaz elindul ezek kiásása – mondta Vadócz Bence, az építkezés felelős műszaki vezetője, a Trigon-Home Kft. munkatársa. Hozzátette, hogy az eredeti kivitelezési határidőt a leállás ellenére is tartani fogják. – A védfal corten acél ajtaját hamarosan elhelyezzük, az betonalapozás készítésekor, a templom körüli sétány befejezése előtt a majdani díszmedencéhez elvisszük az elektromos vezetéket – tette hozzá.

Rákérdeztük, hogy hogy áll a Szántó Kovács János szobor áthelyezésének előkészítése. Azt mondta, megöntik neki az új alapot, majd jövő hét szerdán-csütörtökön kihívják a múzeum munkatársát, akinek segítségével emeljik majd az új helyére a szobrot.

– Eddig is próbáltam elérni, hogy folytatódjék a munka – mondta Márki-Zay Péter polgármester, aki élőben is bejelentkezett a Kossuth téri építkezés helyszínéről.

A Kossuth tér Sarokház felőli részét tavaly július 12-én kordonozták körbe, majd felverték a járdát, elbontották a térrész szintkülönbségét elválasztó, még 1965-ből származó mellvédjét és az Ótemplom felől a sarokház felé vezető lépcsőt is. Kivágták a rossz állapotban lévő, az Ótemplom bejárata felől álló fenyőket (egyet már korábban ki kellett, annak életveszélyes volta miatt). Majd az Ótemplom körül emelt védfal megmaradt részének tetejéről távolították el az ott növő facsemetéket. Augusztus 9-én kibontották az akkor műemlékvédettséggel nem rendelkező védfal 1965-ös toldását, hogy azon át kaput nyissanak a tér és az Andrássy úti szervizút melletti parkoló között. Azóta a védfal sérült tetejét is újraépítették.

A tervezett 200 millió forintba kerülő átalakítás során méltóbb helyre, a jelenleginél hátrább, előnyösebb pozícióba kerül a Szántó Kovács János szobor, az Ótemplom kertje nem változik, ám mivel a műemlékvédelmi szakemberek szerették volna visszaidézni a védfal egykori nyomvonalát, ezt növénykazettákkal, díszítésekkel oldják majd meg. Padokat helyeznek ki a leendő sétányokra.

Az Ótemplom köré a tervek szerint 1500 cserjét, évelőt és díszfüvet ültetnek, a templom körbejárható lesz. A Magtár körüli sétányon új, téglaburkolatú járdát építenek, kerékpártárolókat helyeznek el, illetve új padokat és kukákat telepítenek.

A belváros rehabilitációjának második és harmadik ütemét jelentő munkálatokat a fővárosi Trigon-Home Kft. nyerte el a közbeszerzés során.

HódmezővásárhelyKossuth térvásárhelyi hírek