Ismét Bécs lett a világ legélhetőbb városa

Bécset választották a világ legélhetőbb városának az Economist éves jelentésében – írja a Guardian. Az osztrák főváros harmadjára érdemelte ki ezt a címet (2018, 2019).

A jelentés szerint a stabilitás és a jó instrastruktúra Bécs fő varázsa a lakosok számára, amit a jó egészségügyi ellátás, valamint a kulturális és szórakozási lehetőségek széles választéka is kiegészít. Tavaly csak a 12. helyen végzett, mivel a koronavírus-járvány miatt a múzeumok és az éttermek bezártak.

A világ 10 legélhetőbb városa közül hat európai nagyváros: Bécset Koppenhága és Zürich követi, Genf pedig a hatodik helyen végzett. Frankfurt lett a hetedik, Amszterdam pedig a kilencedik.

Három kanadai nagyváros is bekerült a top 10-be. A legélhetőbb nem európai város Calgary lett a negyedik helyen, amit szorosan követ Vancouver ötödikként, Toronto pedig a nyolcadik helyet érte el. A tizedik pozíciót holtversenyben Oszaka és Melbourne kapta meg.

Lázár szerint 2030-ra utolérjük Ausztriát

Bécs eredménye kapcsán érdemes felidézni, hogy amikor elször elnyerte a címet, 2018-ban, akkor Lázár János elment oda és készített egy videót, amin arról beszélt, hogy sok a bevándorló, magas a bűnözés, piszkos a város. Idén, miniszteri meghallgatásán már azt fejtegette, hogy 2030-ra utolérjük Ausztriát.

Rajta kívül az EU gazdasági teljesítményének utolérését, de legalább megközelítését ígérte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterjelölt 2030-as határidővel, valamint Orbán Viktor 2017-ben azt mondta, 2030-ra le is hagyjuk Ausztriát.

BécsgazdaságLázár Jánosváros