Ismét adathalász e-mailekkel próbálkoznak a csalók

Az utóbbi hetekben ismét megemelkedett a közműszolgáltatók nevében kiküldött adathalász e-mailek száma – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Az adathalászok e-mailek, illetve weboldalak, valamint nyereményjátékok formájában próbálnak személyes- vagy bankkártya-adatokhoz jutni, melyeket később bűncselekmények elkövetéséhez használnak fel.

Ezek a weboldalak szintén használják azokat az arculati elemeket, amelyek az igazi szolgáltatóval hozhatók összefüggésbe, de azokon jellemzően leegyszerűsített megjelenítést, nem működő gombokat, hivatkozásokat, illetve helytelenül megfogalmazott kifejezéseket használnak.

A közigazgatási szervek, közmű- vagy más szolgáltatók jellemzően nem elektronikus üzenetben keresik meg a lakosságot esetleges díjhátralékok megfizetésével, támogatások folyósításával kapcsolatban, az minden esetben kizárólag hivatalos csatornán – postai levelezési címen vagy Ügyfélkapun – keresztül történik – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Ha gyanús weboldalt talál, azt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által üzemeltett Internet Hotline felületén tudja jelenteni az alábbi hivatkozási címen:

https://e-nmhh.nmhh.hu/e-nhh/4/urlapok/esf00120/

adathalászcsalóközszolgáltatás