Iskolai fatüzelés: a Belügyminisztérium felmérése még folyamatban van

Egyelőre még nincs kormányzati döntés azzal kapcsolatban, hogy az iskolák hogyan vészelhetik át az egekbe szökő rezsiárakkal megnehezített téli hónapokat.

A Belügyminisztérium a hvg.hu-nak arra a kérdésére, hogy feldolgozták-e már az augusztusban e témában kiküldött levelekre érkező válaszokat, illetve milyen realitása van átállni az iskoláknak a fatüzelésre, a következőt válaszolta:

„Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt Európában gázhiány van, kritikus gázválság lehet, ezt Brüsszel is elismerte azzal, hogy gáztakarékosságot írt elő a tagállamoknak, sőt felvetette a nemzeti gázkészletek elvételének lehetőségét. Magyarországnak is fel kell készülnie erre az eshetőségre, ezért rendeltük el annak a felmérését, hogy egyes iskolák fűtését gázválság esetén át lehet-e állítani fatüzelésre. A felmérés még folyamatban van”

Az utóbbi időszakban felmerült az az opció is, hogy az intézmények úgy csökkenthetnék a fűtési költségeket, ha digitális oktatásra állnának át. Erre a nemrég megjelent 2022/23-as tanév rendjéről szóló belügyminisztériumi rendelet lehetőséget is adna.

A hvg.hu felhívja a figyelmet, hogy az „elháríthatatlan külső ok” lehet akár egy újabb járványhullám, akár a gázhiány is, vagy éppen az, hogy nem lesz, aki tanítson és/vagy felügyeljen a gyerekekre.

Belügyminisztériumfűtésiskola