Iskolai étkezés: novembertől próbaüzemben ellenőrzik a befizetéseket

Egy leolvasó segítségével meggyőződhet ezentúl az iskola arról, hogy az adott diáknak befizették-e az étkezése árát. Minderre azért volt szükség Szabó János szerint, mert Hódmezővásárhelyen jóval 40 millió forint felett vannak a kintlévőségek. Ez a módszer több más városban is ismert és használják, mondta az alpolgármester, ráadásul adnak türelmi időt, részletfizetési lehetőséget és támogatást is, ha szükséges.

Hódmezővásárhelyen óriási, több mint 40 millió forintos kintlévőség van a közétkeztetéssel kapcsolatban, és ez az összeg havonta egymillióval növekszik. Ezért vezetik be azt a leolvasót, amely diákigazolvány vagy városkártya alapján ellenőrzi azt, hogy az adott diáknak be van-e fizetve az étkezési díja.

Sajnos itt sem lehetnek potyautasok, mint ahogy a vonatközlekedésben sem, mondta Szabó János alpolgármester. A helyszínen csak azt ellenőrzik, hogy zöld vagy piros e a kártya, nem ott kell a befizetést eszközölni. Van türelmi idő, folytatta Szabó. Ez kezdetben egy hónap lesz, de később is 7 nap. Ezután sem jár automatikus étkezési megvonás, hanem először egy udvarias hangú levelet írnak, majd ha erre sem reagálnak az érintett szülők, akkor egy figyelmeztetés következik, amely arról szól, hogy a gyermek kivonható az étkeztetésből. Harmadjára pedig olyan figyelmeztetés jön majd, folytatta az alpolgármester, hogy bevonható az ügybe a gyermekjóléti szolgálat.

Van amúgy részletfizetési lehetőség és a polgármesteri hivatal népjóléti csoportjának segítségével is szívesen segítenek, van erre célzott támogatás.

Tisztában van azzal Szabó János, hogy akad iskolaigazgató, aki nem szeretne a sorból gyermeket kiszedni, de meg kell érteni, hogy az adagok pontosan ki vannak mérve, így a többiek étkezését is veszélyeztethetik, mondta.

Hamarosan megnyílik egy lehetőség az internetes utalásra, mondta Szabó. Ezen dolgoznak az informatikusok. A tesztüzem a Cseresnyés kollégiumban hiba nélkül lement, mondta, a próbaüzem novemberben kezdődik a többi helyen. Nem csak diákigazolvánnyal, hanem városkártyával is azonosíthatja magát a diák.

2013 óta vannak egyébként tartozások, kintlévőségek, nyilatkozta Szabó János. Ez jelen pillanatban 70 érintettnél 50-100 ezer forintos nagyságrendű összeg is akár.

Az étkezés díja egyébként iskolásoknál 740 Ft, de ezt a teljes díjat körülbelül a gyerekek 30%-a fizeti (illetve persze a családjuk), míg szintén körülbelül 30% féláron étkezik, a 40% pedig ingyenesen.

étkezésleolvasómenzaSzabó János