Iskolai erőszak megyénkben: leginkább diákok között volt konfliktus

29 esetben indult iskolai erőszakos bűncselekmény miatt rendőri eljárás Csongrád-Csanád megyében 2017 és 2019 között. Az esetek túlnyomó többségében diákok között volt konfliktus.  

2017-ben 18, 2018-ban 7, 2019-ben 4 esetet regisztráltak rendőri eljárásban iskolai erőszakos bűncselekményt megyénkben, ami vádemeléssel végződött. Az elkövető a sértettnek diákja, iskolatársa, tanára, pedagógusa, nevelője vagy neveltje.

Ha csak a tavalyi évet nézzük, Hajdú-Bihar megyében volt a legtöbb ilyen bűncselekmény, mégpedig 21, Szabolcsban 16, Somogyban 15.

Országos összehasonlításban 2017 és 2019 között Budapesten regisztrálták a legtöbb, iskolában elkövetett erőszakos bűncselekményt, összesen 91-et. A sorban második helyen Szabolcs-Szatmár-Bereg áll, ott a fenti időszakban 80 alkalommal rögzítettek bántalmazással járó iskolai bűncselekményeket. A harmadik Hajdú-Bihar, ahol 51, negyedik Pest, megye ahol 50 esetet tartanak számon. Csongrád-Csanád megye tizenegyedik a listán.

A 24.hu által kikért, megyékre lebontott rendőrségi adatsorokban külön esetként szerepelnek azok az ügyek, amelyekben pedagógusok nem érintettek, csak diákok. Nógrád megyében 92, Csongrádban 90, Fejérben 87, Győr-Moson-Sopronban 86 százalékát teszik ki ezek az összes bűncselekménynek.

Megyénkben az elmúlt három évben történt 29 eset közül 26-nál diák és diák között volt büntetőeljárással végződő konfliktus.

Korábban megírták, Csongrád-Csanád megyében egyetlen köznevelési intézmény sem jelezte, hogy szeretné, ha iskolaőrség működne náluk, mégis – mint arról beszámoltunk – Szegeden, Makón és Szentesen összesen hét intézményben lesz iskolaőr szeptembertől.

erőszakiskolaőrközoktatásrendőrség