Ingyenesek maradnak a vásárhelyi helyi járatos buszok az utasoknak

Továbbra is térítésmentesen utazhat a helyi személyszállítást biztosító Jovány buszokkal az, akinek városkártyája van. A közgyűlés tegnap – visszamenőleg június 1-től – kilométerenként 35 forinttal felemelte a város által a cégnek nyújtott támogatást, kompenzálva az üzemanyag drágulását és az úthasználati díj emelkedését.

A Jovány busszal, mint a város autóbuszos személyszállítását biztosító cégével korábban kötött, ideiglenesen idén április 1-től július 31-ig szóló szerződés értelmében a város önkormányzata a korábban érvényes közszolgáltatási szerződés szerinti menetrendje alapján eddig kilométerenként 452 forintot fizetett.

A buszos cég azonban ennek az összegnek a 30 forintos emelését kérte a várostól, hivatkozva az üzemanyagárak és a bérköltségek növekedésére (ez 6,6 százalékos emelkedést jelent). Mivel egy jogszabálymódosítás folytán a szolgáltató Jovány busznak a megtett úttal arányos fizetendő útdíja is emelkedett, ennek kompenzálására is további 5 forintot kért kilométerenként az önkormányzattól. Ezenkívül a város kompenzálja a szolgáltatónak az áprilisi és májusi, az útdíj-emelkedés miatti keletkezett 259 385 forintos többletköltséget is.

A közgyűlés a kompenzáció emelését megszavazta. Márki-Zay Péter polgármester felhívta a figyelmet, hogy míg a Volán mindenütt 1000 forintnál is magasabb kilométerdíjat kér, a Jovány busz ennek csupán alig a felét, és az utazás a városkártyával továbbra is ingyenes lesz.

Hódmezővásárhelyjovány buszközgyűlésközlekedéstámogtaásVásárhelyvásárhelyi hírek