Ingyenes parkolás, kijárási tilalom este, étteremből csak elvitelre – ezek az intézkedések érvényesek

Megírtuk: Orbán Viktor bejelentette, február elsejéig meghosszabbítják az eddig fennálló intézkedéseket. Összeszedtük, hogy pontosan mikkel kell együtt élnünk a következő hetekben.

A kijárási tilalom továbbra is érvényben marad, méghozzá változatlanul este 8 óra és reggel 5 óra között. A munkába járás, az orvoslátogatás és a gyógyszerek kiváltása kivételt képez. Kutyát sétáltatni a lakóhely 500 méteres körzetében szabad. 

Kötelező viselni a szájmaszkot a bevásárlóközpontokban, a kisebb üzletekben, a közös légterű irodákban. A maszkviselési kötelezettség érvényben marad a közösségi közlekedési eszközökön (pl. BKK), továbbá a taxikban, a MÁV vasúti kocsijaiban és a Volánbusz távolsági járatain is.

Közterületen nem szabad csoportosulni, a magánjellegű összejöveteleken pedig – a 14 éven aluli gyermekeket nem számítva – legfeljebb tíz ember gyűlhet össze.

Az óvodákban és az általános iskolákban január 4-től visszaállt a normális oktatási rend, a középiskolákban viszont érvényben marad a digitális oktatás február első napjáig.

A közterületeken továbbra is ingyenes a parkolás, ezen kívül pedig a bevásárlóközpontok parkolóházai, a P+R parkolók, a parkoló garázsok, a felszíni parkolók egyaránt díjfizetés nélkül vehetők igénybe este 7-től reggel 7 óráig.

Az éttermek, vendéglátóhelyek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.

A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket.

A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.

Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi, illetve polgári szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk a házasulók szülei, nagyszülei testvérei valamint gyermekei vehetnek részt. A temetésékesen maximum 50 fő vehet részt.

(hirado.hu nyomán)

kijárási korlátozáskorlátozásKoronavírus-világjárvány (COVID-19)maszkviselésparkolás