Ingyen adták az internetet a helyi Fidesz-irodában

Csak az áfát fizető bérlők, meg nem lévő munkaköri leírások, tört szoftver és ingyen internet a Fidesz-irodában – a HVSZ átvilágításakor is potyogtak kifelé a csontvázak azokból a bizonyos szekrényekből.

A több mint húsz éves, Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt.(HVSZ Zrt.) amely távhővel, informatikával, ingatlankezeléssel és most már médiával is foglalkozik (lapunk kiadója is – a szerk.) átvilágításakor a legelső probléma elég banális volt: a cég neve zártkörű részvénytársaságra, nem zártkőrűen működő részvénytársaságra végződik, ami nem létezik – vezette föl Kalotay Balázs, az önkormányzati cég igazgatóságának elnöke. A cég átvilágításáról szóló sajtótájékoztatón hozzátette: a fontosabb dokumentumok, például a dolgozók jogairól való megállapodást tartalmazó kollektív szerződés nem voltak egységes szerkezetben, nem teljesen feleltek meg az érvényben lévő jogszabályoknak, továbbá a munkaköri leírások egy része sem felelt meg a valós feladatköröknek.

A munkatársak mindezek ellenére elkötelezettek és a kialakult „best practice” alapján végzik el a feladataikat.

– emelte ki. A túlmunkák és normál munkaidőn kívüli tevékenységek szabályozása gyenge és hiányos volt, és teljesítmény-értékelési szempontrendszer helyett csak csak szubjektív ítéleteket fogalmaztak meg az ott dolgozókról. A távhő üzletág legfontosabb problémájaként azt találták, hogy elöregedett fizikai rendszerek működnek, amelynek 66 évvel ezelőtti eleme is van. Ezek felújításával nem foglalkozott megfelelően az előző cégvezetés, készült egy felújítási terv 10 éve, de azt minden évben elhalasztották. Emellett a javaslatok ellenére sem kötöttek támogatási szerződést, például azzal a céggel, aki a jelenlegi szoftveres folyamatvezérlési hátteret biztosítja.

A munkatársak többsége idősebb, nincsenek új, fiatalabb jelentkezők az álláshirdetésekre. Készült korábban rendszerbővítési pályázat is, mely eredményes volt a Norvég Alapnál, azonban a város nem tudta az önerőt biztosítani, így a pályázati anyag mára elavult, az új cégvezetés a terveket aktualizáltatja, bízva abban, hogy sikerül pályázati forrást találni a kivitelezésre – tette hozzá Kalotay. Ennek a projektnek a célja, hogy további fogyasztók legyenek a rendszerbe bekapcsolhatóak, illetve a kiegészítő energiafelhasználást, a gázt lehetne csökkenteni. Leginkább költségcsökkentő fejlesztésekbe szeretnének befektetni, akár direktben megkeresett európai uniós forrásból is.

Ahol csak áfát fizettek a lakásért

– Átvizsgáltuk a szerződéseket, és találtunk nem egy alulárazott szerződést – emelte ki a cégvezető:

Volt olyan, ahol csak az áfát fizették.


A városi ingatlanok bérbeadását üzleti alapokra fogják helyezni – jelentette be, hozzátéve: lesznek olyan felek, például a védőnői szakszolgálat, az adománybolt, akik nem fogják tudni előteremteni a piaci alapon beárazott bérleti díjat, számukra az önkormányzattal közösen egy pályázati rendszert dolgoznak ki, hogy ilyen módon jussanak támogatáshoz, bérleti díj kiegészítéshez. Emellett zajlik a vagyonkezelői részleg átvétele a polgármesteri hivataltól, az átszervezés várhatóan júliusig tart majd.

Ingyen net

Kalotay arról beszélt: az új vezetőség a cég részlegeinek a vezetőivel leültve azt mondta: az operatív munkát végezzék tovább, az új vezetés ezt támogatja, csak a cég működését szeretné átvilágítani, de zökkenőmentes folytatást akarnak. Mint mondta: közülük ifj. Rapcsák András ezt megtagadta.


Felidézte: arról, hogy informatikai-biztonsági problémák voltak a HVSZ-en belül, erről már tartottak sajtótájékoztatót korábban is.


A beazonosított problémák itt az illegális szoftverek használata, szándékos adattörlés, ahol az adatok mintegy 80-90%-át törölték, alapvető üzemeltetési és szerződés-beli hiányosságok, például sok esetben nem lehet tudni, hogy eszközök hogyan kerültek a céghez és hogyan kerültek a cégtől el. Találtak alulárazott szerződéseket, például

voltak érdekeltek, akiknek ingyen szolgáltatta a HVSZ az internetet, például a cégvezetőnek a saját otthonában, valamint a helyi Fidesz irodában.

Emellett mint mondta, hiányoztak a tartalék eszközök. A tavaly nyáron hackertámadás érte a hivatalt, kollégáik időben észlelték ezt a támadást, megállították azt és jelentették a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek, akik kivizsgálták az esetet, s értesítették a Nemzeti Nyomozóirodát. A nyomozás még tart, ám annyi elmondható, hogy a HVSZ székhelyén a támadással összefüggésben novemberben házkutatást és lefoglalást tartottak.

Ez tehát szerinte bizonyítja, hogy a támadás a HVSZ-től érkezett.

Annak elhárítása, mint elhangzott, csak az ott dolgozóknak volt köszönhető, akik észrevették, időben leválasztották a hálózatról, és lokalizálták. Ennél többet akkor mondanak, ha a nyomozás lezárul.


A választás után, október 23-án a közgyűlésen az a döntés született, hogy a HVSZ igazgatóságát leváltják. Október 24-én érkezett be a HVSZ-hez 7 üzemeltetési szerződés egyidejű felmondása. Ezeket a felmondásokat az akkori vezető – minden további észrevételezés nélkül – tudomásul vette. Ezzel szinte egyidőben a HVSZ informatika osztályának 4 munkatársa felmondott, majd februárban egy újabb munkatárs távozott. Ezután mire az új vezetés felállt, az adatvagyon nagy részét törölték, köztük a felmondásokat érintő szerződéseket. Szerinte Rapcsák András, a cég akkori vezetője elismerte a törlést, és azt mondta, a GDPR (EU-s adatbiztonsági szabályzat) miatt törölte. Mivel ezeket nem állította vissza, felmentették a munkavégzés alól.


Kalotay Balázs elmondta, számos lépést tettek annak érdekében, hogy a hivatalban fellelhető érzékeny adatoknak biztonságát növeljék, emellett tervben van a hivatal összes intézményének informatikájának integrálása a HVSZ informatikai rendszerébe, ami szerinte nem csak informatikai biztonsági szempontból lenne észszerű, hanem megvalósulhatnának hatékonyabb beszerzések is. Emellett a HVSZ feladata lesz a városkártya üzemeltetése is.