Indonéziából hoz munkaerőt a Villeroy, ahol megállapodtak az áprilisi béremelésről

A szakszervezetek elfogadták a vállalatvezetés fizetésemelésekre vonatkozó ajánlatát a hódmezővásárhelyi szanitergyárban, ahová – mivel magyart nem találnak – indonéz munkavállalók érkeznek, hogy végre tudják hajtani a tervezett létszámbővítést.

A kialakult háborús helyzet miatt elhúzódtak az idei bértárgyalások a Villeroy & Boch Magyarország Kft.-nél, a 2. forduló március 25-én, pénteken zajlott, de tegnap meg is jött a válasz, hogy a szakszervezetek elfogadják a cégvezetés ajánlatát – tudta meg lapunk. Az egyes munkavállalóknak 12% – 9-14% közötti, differenciált béremelés jár majd április elsejétől.

Fehér Erzsébet, a társaság kommunikációs vezetője érdeklődésünkre arról is tájékoztatott, hogy a vásárhelyi gyártóhelyükön tervezett létszámbővítés jelenleg is folyamatban van. Mivel a helyi munkaerőpiac nem tudja kiszolgálni az igényeiket, így közel 50 új munkatárs érkezik Indonéziából, akiknek az első csoportja már a betanulási időszakát tölti a vállalatnál.

Múlt héten az ágazati sajtóhírek arról szóltak, hogy vártnál is jobban drágultak az építőanyagok, az építkezések átlagos anyagköltsége január óta összességében mintegy 20 százalékkal nőtt, de egyes kategóriáknál az áremelkedés hamarosan eléri a 30 százalékot is. Ezzel kapcsolatban kíváncsiak voltunk a szanitergyár árpolitikájára.

– A Villeroy & Boch konszern az egyes országokra, régiókra érvényes választékkal és ezekre vonatkozó árlistákkal dolgozik. Így az áremelések is ezek alapján az egyes régiókban, országokban eltérő időben történik. Idehaza az Alföldi márkanevű termékekre a megszokott módon március elsejétől emeltünk árakat, míg a Villeroy & Boch márkájú termékek esetében, szintén a partnereink számára ismert módon, májustól kerül bevezetésre a 2022-es árlista. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy különösen érintettek vagyunk és aggódunk az energiaellátás, valamint a megnövekedett energia- és nyersanyagárak miatt. További rendkívüli költségnövekedésekkel kell szembenéznünk az alapanyagok, a villamos energia és különösen a gáz, de a csomagolás és a fuvarozás területén is. A Villeroy & Boch különböző intézkedésekkel próbálja tompítani ezeket a növekedéseket. Arra számítunk, hogy a piaci árak középtávon ismét normalizálódnak, noha magasabb szinten – árulta el Fehér Erzsébet.

építőiparmunkaerőpiacVilleroy & Boch