Indokolt a látogatási tilalom az orvosi kamara megyei elnöke szerint – Vásárhely, Makó még kakukktojás

Indokoltnak tartja a Csongrád-Csanád Megyei Orvosi Kamara elnöke a térség fekvőbeteg-ellátó intézményeiben múlt héten elrendelt látogatási tilalmat. Ilyen korlátozást csak a vásárhelyi és a makói kórház nem vezetett még be.

Továbbra is szabadon látogathatók a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhelyen és Makón kezelt fekvőbetegei, miközben az dél-alföldi régió összes kórházában és a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ valamennyi betegellátó szervezeti egységében korlátozást vezettek be már a múlt héten a fokozódó járványhelyzet miatt. Az ellentmondás kapcsán kikértük a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezetének véleményét.

– A MOK megyei szervezetének nincs hivatalosan megfogalmazott álláspontja a kórházi látogatással kapcsolatban.

A magam részéről indokoltnak tartom a látogatási tilalom bevezetését a kórházakban

– nyilatkozta lapunknak Kanka Andor.

A megyei kamara elnöke hozzátette, a kórházi osztályokon a betegek és a dolgozók is tartósan egy légtérben tartózkodnak, ami megkönnyíti a fertőzés terjedését. A tavaszi tapasztalatok is azt mutatják, hogy nagyon sok beteg az egészségügyi intézményekben kapta el a fertőzést. Ezen túl a szociális otthonokhoz hasonlóan a kórházakban is sok olyan magas kockázati csoportba tartozó ellátott van, akiknél a koronavírus fertőzés esetén súlyos, akár halálos lefolyás jelentősen gyakoribb, mint az átlag népességben. Az elnök kitért arra is, hogy a súlyos állapotú, tartós kezelést igénylő betegek esetében – akik hosszú ideig nem találkozhatnak a hozzátartozóikkal – fontos lenne megoldást találni arra, hogy megfelelően szigorú óvintézkedések mellett találkozhassanak, vagy kapcsolatot tarthassanak a családtagjaikkal.

Arra a kérdésünkre, hogy az intézmények számára van-e bármiféle eljárásrend, ami alapján kötelesek látogatási tilalmat elrendelni, vagy ez kizárólag az adott intézmény vezetésének döntésén múlik, azt a választ kaptuk, hogy

„sajnos a legutolsó eljárásrendet június 12-én adta ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ.”

– Azóta a minden korábbinál gyorsabban emelkedő esetszám ellenére sem frissítették. Sajnos a tavaszi időszakban is tapasztalhattuk, hogy a felelős hatóságok nem reagálnak kellő előrelátással a járvánnyal kapcsolatos eseményekre. Úgy látszik, ez most is így van. Tudomásom szerint a látogatási tilalom elrendelése jelenleg az intézmények vezetésének döntése alapján történik – fogalmazott lapunknak Kanka Andor.

– Sajnos – mint egészségügyben dolgozó orvosnak – nekem is az a tapasztalatom, és a véleményem, hogy nem vesszük elég komolyan a járvány terjedésével járó kockázatokat. Pedig a szabályos maszkviselés és a távolságtartás alkalmazásával jelentősebb korlátozó intézkedések nélkül is féken tartható lenne a járvány – szögezte le a szakember.

Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-MakóegészségügyKoronavírus-világjárvány (COVID-19)látogatási tilalomMagyar Orvosi KamaraSzent-Györgyi Albert Klinikai Központ