Íme Orbán tegnapi bejelentésének részletei

Mint arról beszámoltunk, a miniszterelnök a Facebook-oldalán tett rendkívüli bejelentést kedd este. A részletek néhány perccel éjfél előtt megjelentek a Magyar Közlönyben.

Eszerint éjféltől Magyarország egész területén életbe lépett a veszélyhelyzet, a kormány a koronavírus világjárvány következményeinek elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelölte ki. A feladatai ellátásában az Operatív Törzs segíti, a rendkívüli intézkedésekről pedig külön kormányrendeletek rendelkeznek majd.

A kijárási korlátozás éjfél és reggel 5 óra között lesz hatályban, ami azt jelenti, hogy mindenki köteles lesz lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy szálláshelyén tartózkodni. Kivéve, ha valaki dolgozik, a munkahelyére tart vagy onnan megy haza, esetleg „egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal” van az utcán.

Ma nulla órától tilos olyan rendezvényen tartózkodni, ahol zenét játszanak és ahol nincs megváltott ülőhely.

A kulturális rendezvényeken, mozikban, színházakban és sporteseményeken lehetnek nézők. Azonban a nézőtéren – a páholyok kivételével – a vendégek csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el, így egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint 1,5 méteres távolságot lehet biztosítani.

A szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi. Ha valahol szabálytalanságot találnak, ott először figyelmeztetnek, majd 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki. Akár egy évre is elrendelhetik a helyszínek bezárását, kivéve a sportrendezvényeket.

Budapesten és a megyei jogú városokban a tömegközlekedési vállalatoknak járatsűrítési tervet kell készíteni. Ennek a határideje holnap van, november 5-én. Arról is határoztak, hogy az egész ország területén újra ingyenesen lehet parkolni. 

Koronavírus-világjárvány (COVID-19)Magyar KözlönyOrbán Viktor