Ilyen volt a zsinagóga az átépítés előtt

Kiss Lajos hagyatékában számos ritka várostörténeti fotó található, ezekből osztotta meg a hódmezővásárhelyi zsinagóga 1906-os, átépítés előtti állapotát bemutató képet a Tornyai János Múzeum.

Plohn József az 1900-as évek elején örökítette meg a zsinagóga régi homlokzatát. A zsinagógát Busch Miklós szentesi építész tervei alapján 1852-ben kezdték el építeni. Az 1857. május 15-én Lőw Lipót szegedi rabbi által felavatott épület belső berendezését Bartakovics József pesti szobrász készítette. Az orgonát hosszú gyűjtés után 1897-ben építette meg Sonkovics János szegedi orgonakészítő. A homlokzat átépítését 1906 októberében Müller Miksa tervei alapján kezdték meg, és 1908 szeptemberében fejezték be, az épületszobrászat elemei Balla József keze munkáját dicsérik.

Kiss Lajos 1881-ben született Hódmezővásárhelyen. Tornyai János festőművésszel való közös néprajzi gyűjtőmunkájuk eredményét 1904-ben kiállításon mutatták be – a gyűjtemény egyben a hódmezővásárhelyi néprajzi gyűjteményt is megalapozta. Ezt követően Kiss Lajos lett az intézmény igazgatója 1912-ig.

felújításHódmezővásárhelyHódmezővásárhelyi Zsidó HitközségTornyai János Múzeumzsinagóga