Ilyen még nem volt: nincs döntés a minimálbér emelésről

Halasszák el 2-3 héttel a megállapodást a minimálbérről, mert akkor talán már több lesz az információ – ezt javasolta a kormányoldal a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának december 30-ai ülésén.

Ez azt jelenti, hogy nem tudni, 2021-re mennyi lesz a kötelezően adandó minimálbér. Szokatlan a helyzet, az utóbbi években mindig kihirdette a kormány rendeletben – még ha december végén, nem ritkán az év utolsó napján is – a január 1-jétől kötelező legkisebb bér összegét, akkor is, ha a munkaadók és a munkavállalók nem tudtak egymással dűlőre jutni – számolt be a 24.hu.

Ezúttal azonban nem akarta a döntnök szerepét vállalni a kabinet, ragaszkodott ahhoz, hogy a munkaadói és a munkavállalói oldal jusson megállapodásra – számolt be az utolsó tárgyalási fordulóról lapunknak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke és Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára egybehangzóan.

A két fél ugyan engedett korábbi álláspontjából, de még mindig két százalékpontos rés tátong az ajánlatuk között:

a munkavállalók 5 százalékos emeléshez ragaszkodnak, a munkaadók 3 százaléknál többre nem hajlanak, azt is nagyvonalú ajánlatnak tartják a válságos helyzetben.

Palkovics László innovációs miniszter is részt vett az ominózus ülésen, de nem állt elő olyan ajánlattal, ami feloldotta volna a patthelyzetet, nem akart állást foglalni az állam nevében, amely amúgy a legnagyobb munkáltató. A rés áthidalásához elég lenne, ha a kormány vállalná a szociális hozzájárulási adó korábban belengetett 2 százalékos csökkentését, de ilyen ajánlat nem hangzott el. Sőt  a kormányoldal színt vallott: nem tudja megmondani, van-e lehetősége a szociális hozzájárulási adót csökkenteni, és nem tud ígéretet tenni a munkavállalók adó- és járulékcsökkentésére.

fizetéskormánymunkáltatómunkavállalásPalkovics László