Ijesztőnek tűnhet, de nem veszélyes a platánok intenzív „vedlése”

A szokásosnál intenzívebben hámlik idén a platánfák kérge, ami a korábbi csapadékos időszakot felváltó hőségnek, forróságnak köszönhető elsősorban. Szerencsére ez nem jelent sem betegséget, sem visszafordíthatatlan káros folyamatot, de azért arra figyelmeztet, hogy a globális felmelegedés a növényekre is komoly hatással van. Sipos József növényorvost kérdeztük a jelenségről.

Gyönyörű, terebélyes, nagy árnyékot adó fafajta a platán, egyike azoknak a fáknak, amelyek régiónkat meghatározzák, így Hódmezővásárhelyen is sokat találunk belőlük. Bár máskor is ez történik, az idei nyáron megfigyelhető, hogy a platánok a megszokottnál is intenzívebben vetik le a kérgüket.

Sipos gazdától megtudtuk, hogy kétfajta platán létezik, a keleti és a nyugati típusú. Városunkban ez utóbbival találkozhatunk, és összehasonlítva a másikkal, ennél a fajtánál intenzívebben megy végbe a kéregleválás.

Úgy kell elképzelnünk ezt a jelenséget, mint amikor a szűk fűzőtől szabadul meg valaki. Az idén a csapadékos tavasznak köszönhetően az átlagosnál jobban megvastagodott a fák törzse (tehát többet nőtt a fa), ez az oka annak, hogy a kérgük először repedezni kezdett, majd most le is válik.

A jelenség jól látszik Vásárhelyen az Ady Endre út platánfáin is. Ez nem jelent problémát a növények számára, hiszen növényélettani szempontból természetes folyamat – nyugtatott meg mindenkit a szakember. Az elhalt kéregnek ugyanis utat kell engednie, és helyébe új kéregsejtek lépnek. Ezek évek alatt képződnek újra, így most egy darabig elég csupasznak tűnnek majd a törzsek és az ágak. A kártevőknek, élősködőknek azonban így nem nyújt menedéket, tehát ez növényvédelmi szempontból egy értékes a folyamat.

Növényélettani szempontból ez nem káros a fának, hanem növényvédelmi szempontból nagyon értékes, mert a leváló kéreg mögött lévő kártevők szabaddá válnak, így tudunk hatékonyan védekezni, és a természetes ellenségek jobban el tudják érni a kártevőket.   

– foglalta össze a lényeget Sipos gazda.

Bár esztétikailag nem nyújt szép látványt, a leváló kéreg kiválóan komposztálható és magaságyások feltöltésére is kiválóan alkalmas. Aki pedig nagy mennyiségben tud belőle gyűjteni, az télen a kandallóban, kályhában is el tudja égetni.

Az Ady Endre utcai platánsornál különösen látványos a jelenség

Nézzék meg a Vásárhelyi Televízió összeállítását is:

faglobális felmelegedéshőségKossuth térnövényorvosplatánSipos gazdasipos józsefVásárhely