Így nem kérnek a béremelésből az orvosok

Nagy a veszély, hogy az orvosi léttől idegen korlátozások, a 2 évre elrendelhető kirendelés, és feltétel nélküli áthelyezés lehetősége miatt orvosok tömege inkább a magánellátást fogja választani. Katonák nem leszünk – írta tegnapi közleményében a Magyar Orvosi Kamara.

A kamara szerint az előzetes egyeztetés nélkül benyújtott, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény egylépcsős végrehajtása súlyosan veszélyezteti az ellátórendszer működését és sérti az orvosok alapvető jogait.

Miért is lenne jó egy orvosnak novemberben aláírnia az új jogviszonyáról a szerződést, ha az azonnal megfosztja a délutáni magánrendelésének bevételétől, de az azt kompenzáló béréhez csak három év múlva jut hozzá? – vélekedett a Népszavában Rékassy Balázs orvos-közgazdász, aki szerint az új törvényben nincs arányban a „büntetés” a jutalmazással. A legfiatalabbaknak akár még vonzó is lehetne a magasabb bér ígérete, de nekik is ott lebeg a fejük felett az átvezénylés lehetősége. Azokban a kisebb, döntően vidéki kórházakban, szakrendelőkben, amelyekben most is főként a nagyobb kórházakból kijáró orvosok látják el a feladatokat – amint megtiltják a másod-, harmadállásokat – ellehetetlenül az ellátás. Hasonlóan lesz azokon a helyeken, ahol heti egy-két napra jár ki egy szakorvos, mert nincs is szükség ennél több ellátásra.

– Az alapján, amit eddig a jogszabályból láttunk, senkinek sem szabadna aláírnia az új szerződését – mondta a lapnak Szabad Zoltán, a Magyar Orvosi Szakszervezet elnöke.

béremelésegészségügyMagyar Orvosi Kamara