Így lőttek ki az árak egy év alatt Magyarországon

Utoljára 21 éve volt ekkora drágulás hazánkban. Nálunk közel két és félszer jobban emelkedtek az élelmiszerárak, mint az eurózónában.

Még sokáig kell várni arra, hogy csillapodjon az áremelkedések mértéke. Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy az európai gazdaság a második félévre recesszióba süllyed – derül ki a Bloomberg friss felméréséből. Az infláció 2024-re térhet vissza 2 százalék közelébe.

Az eurózónában júniusban 8,6 százalékos volt az éves infláció, amire korábban még nem volt példa. Ez egyébként jelentős gyorsulást jelent a májusi 8,1 százalékhoz képest – közölte még július elején az Eurostat. 

A kiemelkedő infláció elsősorban az egyre magasabb energiaáraknak köszönhető, több mint 40 százalékos volt a drágulás ebben a körben. Az átlagot meghaladó mértékben, 8,9 százalékkal nőttek az élelmiszerárak júniusban az eurózónában. A nem élelmiszerek körében alig több mint 4 százalékos volt az áremelkedés, a szolgáltatások ára pedig ennél is visszafogottabb eredményt produkáltak. 

Utoljára az ezredfordulón volt példa ekkora pénzromlásra Magyarországon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból, amik felhasználásával az MTI készített egy táblázatot.

BloombergEurópai UnióEurostatinflációMagyarország