Így emelkednek a fizetések áprilistól a Villeroynál

Rezsi és élelmiszer támogatást is kapnak a dolgozók a vásárhelyi szanitergyárban.

A Villeroy & Boch Magyarország Kft.-nek jelenleg 766 munkatársa van a legfrissebb céginformációs adatok szerint. A vállalatnál a külföldi munkavállalók nemzetisége ukrán és indonéz, létszámuk nem éri el a teljes foglalkoztatotti létszám 10 %-át – tudta meg lapunk. Korábban beszámoltunk a Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezetének szanitergyárban működő alapszervezetének 2023-as bérfejlesztésre vonatkozó igényéről. Ennek tükrében a héten megkerestük a német konszern vásárhelyi leányvállalatát, és arról kérdeztük, mekkora fizetésemelésre számíthatnak áprilistól a dolgozók.

Fehér Erzsébet válaszában rámutatott: „a magas termelői ár infláció és az egész Európában csökkenő piac miatt a Villeroy & Boch Magyarország Kft. bérfejlesztési lehetőségei elmaradnak a magyarországi inflációtól. Ugyanakkor a cég érdekelt a munkavállalói életkörülményeinek javításában, illetve a reálbér veszteség minimalizálásában. A fentiek alapján a bérfejlesztésnél két szempontot vett figyelembe a vállalat: egyrészt minimalizálni kívánta a munkavállalói reálbér veszteségét, másrészt a legalacsonyabb jövedelmű munkatársainknál a béremelés és az adott támogatás haladja meg a 20 %-ot, hiszen az infláció hatása az ő esetükben a legjelentősebb.”

Ezek alapján a béremelés a Villeroy & Boch hazai gyárában az alábbiak szerint történik:

  • 2023. január 1-jétől a vállalat már 2-7%-os béremelést adott a legalacsonyabb bérrel rendelkező munkatársaknak.
  • 2023. április 1-jétől egységesen minden munkavállaló 10%-os béremelést kap, miközben márciustól júliusig havi 25.000 Ft rezsi és élelmiszer támogatást is kapnak. Ez a kiegészítő juttatás az egyéni jövedelemtől függően 4-8%-os béremelésnek felel meg. A támogatás mértéke augusztustól decemberig, az infláció várható csökkenése miatt, 12.500 Ft-ra csökken.

A fentieken túl áprilistól a cég bővíti a cafeteria rendszerét is.

A cég kommunikációs vezetője hozzátette, novemberben a vállalat a szakszervezetekkel közösen megvizsgálja az eredményét, a valós inflációt és az addig nyújtott támogatások mértékét. Ha lehetséges és szükséges a cég 2021-hez és 2022-hez hasonlóan nyitott egy év végi kompenzációra tovább csökkentve a munkatársai reálbér veszteséget.

béremelésMultinacionális Cégek Dolgozóinak SzakszervezeteVilleroy & Boch