Ígéretfigyelő – fejlődhet-e Vásárhely akkor is, ha Lázár János ezt akadályozza?

Merre haladt Hódmezővásárhely a legutóbbi önkormányzati választások óta, mit ígértünk Önöknek és mit teljesítettünk, illetve mit nem? Hogyan lehetséges az, hogy Vásárhely nem kapott rezsitámogatást, mégis a kategóriánkban mi fejlesztettünk a legtöbbet, mi törlesztettünk a legtöbbet, mi adjuk a lakosoknak a legtöbbet? Rengeteg rágalom és támadás után beszéljünk végre a valóságról!

Szokatlan még, hogy egy városvezető, egy politikus tényszerűen elszámol ígéreteivel: esetemben a 2019-es kampányban tett 58 ígéretem megvalósítása napra pontosan követhető a honlapomon. Vannak, akik felelőtlenül ígérték, hogy tíz év alatt utolérjük Ausztriát, hogy eltörlik a sírmegváltási díjakat, 1500 fős céget hoznak városunkba, vagy akár csak adott utak, játszóterek felépítését, amit aztán soha nem váltottak valóra. Láthatóan hazugságokkal is lehet választást nyerni – ilyen volt az, hogy nem nyúlnak a rezsicsökkentéshez, hogy maradnak az árstopok, hogy nem szavazzák meg a fegyverszállítást vagy a szankciókat, hogy nem emelik az adókat, nem zárnak be kórházakat, iskolákat, vasútvonalakat (nem beszélve postahivatalokról és iskolabuszokról)… A hazudozás hagyományát én személy szerint elutasítom és elítélem, ahogy a korrupciót, a szegény emberek lenézését és a politikusok mérhetetlen és törvénytelen gazdagodását is. Óriási változás volt ez Hódmezővásárhely életében: 2018 óta nem a város vezetője gazdagodik milliárdokkal évente, hanem a város. A polgármester nem önkényúrként uralkodik az emberek felett, hanem szolgálja őket. Ennek köszönhető az is, hogy a korrupcióról bűzlő látványberuházások helyett mi Hódmezővásárhelyen az emberek kéréseinek, igényeinek megfelelő fejlesztéseket valósítunk meg, az uniós finanszírozás mellett a saját erőnkből.

Élő bizonyítékként arra, hogy milyen csodálatos gazdagság lehetne Magyarországon is, ha tisztességes politikusok vezetnék, mi az ország harmadik legszegényebb városában is képesek voltunk a korrupció felszámolása miatt hat év alatt nemcsak 7 milliárdnyi megörökölt adósságot visszafizetni, de ugyanilyen nagyságrendben saját beruházásokra is (kemping, játszóterek, játszóház, csúszdapark, parkosítások és épületfelújítások, óvoda- és bölcsődefejlesztések, napelemek és útépítések, járdák és közösségi terek). Az elmúlt harminc év örökségeként az egyik legalacsonyabb saját adóbevétellel rendelkezünk (ide befolyásos vezetőink ellenére, vagy akár éppen miattuk sem érkezett egyetlen Mercedes, Audi, Electrolux, Lego, Bosch, de még egy Continental vagy Givaudan sem), a megyei jogú városok között nálunk legnagyobb a munkanélküliség és legalacsonyabbak a bérek. Hat év alatt mégis a 10. helyre került városunk a 25 város rangsorában, közvetlen Szegedet követve, őket utolérve, és három kategóriában is mi vagyunk a legjobbak az országban: a közterületeink állapotával, a hulladékkezeléssel, és a városi tömegközlekedéssel nálunk a legelégedettek az emberek a kormányzati felmérés szerint. 

Más országos felmérések azt is kimutatták, hogy hosszú évek óta Hódmezővásárhely a legbiztonságosabb megyei jogú város, emellett a Korrupciókutató Központ számai igazolták, hogy bár 2017-ig városunk volt az országban a legkorruptabb, mára mi lettünk a legkevésbé korrupt település. Büszkék lehetünk a városi önkéntességre (szemétszedés, faültetés, fűnyírás, óvodák és közterek felújítása), adakozásra (Hősök tere felújítása, Rotary-sétány, városháza felújítása, étel- és ruhaosztások), a közszereplők egyedülálló elszámoltathatóságára is (nyilvános vagyonnyilatkozatok a családtagokra is, átlátható és teljeskörű politikai kampányelszámolás, amiben három hatóság mellett még a titkosszolgálatok sem tudtak semmi kifogást találni). 10 napos borfesztivállal, heti ingyenes köztéri kulturális programokkal, újra megrendezett majálissal, esetenként sörfesztivállal, mártélyi kavalkáddal, karácsonyi vásárral hoztunk életet a belvárosba. A lakosság kérésére sűrítettük és ingyenessé tettük a buszközlekedést, javítottuk és hamarosan teljesen felújítjuk a tíz éve még korrupciós botrányáról elhíresült LED-es közvilágításunkat, kiharcoltuk az ATEV bűzszűrő felszerelését, a közveszélyes Emlékpont homlokzatának felújítását, és sikerrel pályáztunk a kormánytól független uniós fejlesztési forrásokra is. Hódmezővásárhely a rettegéstől és korrupciótól megszabadulva végre szabadon fejlődik, annak ellenére, hogy egyesek ezt akadályozni szeretnék.

De nézzük, mit ígértünk négy éve és mit teljesítettünk?

1. Szociális területen a 11 ígéretből 9 teljesült és maradék kettő is hamarosan révbe ér (100%)

Fut a Petra modellprogram (90 család profitált a felzárkóztatásból), működik az Idősügyi Tanács, fejlődtek az Olvasókörök, rendszeresek a kedvezményes angol nyelvtanfolyamok a könyvtárban (de volt már román nyelvtanfolyam is 15 fős részvétellel), ahogy a tízujjas vakon gépelést is évente 20-30 diák sajátítja el ingyenesen. Évi 30 milliós támogatásra pályáznak a civil és sportegyesületek, létrehoztuk és évek óta működik az Ifjúsági Klub, a Volli iroda önkéntes akciókat szervez, és negyedévente ill. évente elismerjük az egészségügyi, rendőr, mentős, és tűzoltó dolgozókat. Az időskori felügyeletet több körben népszerűsítettük és támogattuk, tavasszal pedig a Kapcsolat Központ átalakításával bevezetjük a tanyagondnoki szolgálatot. Elkészültek a városháza pincéjében kialakítandó zenekari próbaterem tervei, melyet 2024-ben a megvalósulás követ.

Nem szerepelt ugyan az ígéretek között, de: az országban a legmagasabb összegű támogatást adjuk a 100 ezer forint alatti nyugdíjjal rendelkező időskorúaknak, idén a rezsiáremelés egészét megtérítettük az arra pályázó rászorulóknak, és a korábbinál közel kétszer annyi vásárhelyinek adunk szociális tüzifát. Ötszáznál több vásárhelyi gyermek részesül a korábbi háromszorosára emelt összegű karácsonyi ajándékban, a városkártyával a vásárhelyi gyerekek ünnepek alkalmával ingyen vattacukrot és ugrálóvárazást, a karácsonyi vásárban ingyenes óriáskerekezést, körhintázást, kisvasutazást vagy dodzsemezést vehettek igénybe. Egyesületünk ráadásul kéthetente ingyenes étel- és ruhaosztást szervez, ingyen szórakozást biztosít gyermeknapra, és karácsonyra 60 óvonők által kiválaszott gyermek karácsonyi álmát váltja valóra adományokból.

A korrupció felszámolásával nemcsak azt biztosítottuk, hogy a politikusok helyett a város gazdagodjon, de minden erőnkkel csökkentettük az egyre mélyebb társadalmi különbségeket, támogattuk a lemaradó vásárhelyieket, felújítottuk a szociális bérlakásokat, ingyenes közlekedést biztosítottunk még a külterületen élőknek is a fesztiválokra beutazáshoz, a kormánnyal szemben fenntartottuk az iskolabuszt az óvodásainknak, és nyitvatartottuk a kormány által bezárt szikáncsi postát.

2. Közlekedés: 4 ígéretből 3 teljesült, egyet a kormány megakadályozott (75%)

A Modern Városok Programot Lázár János november 2-án leállította, valamennyi városban, nemcsak Vásárhelyen. A 117 km külterületi útépítés (benne a Rárósi úté is) megtervezését a kitűzött költségvetés alig 60%-ából megvalósítottuk és a ránk bízott területszerzéssel is ütemesen haladtunk – megvalósulni mégis csak egy 4 kilométeres szakasz aszfaltozása valósult meg a körtvélyesi gátszakaszon, az Ativizig kivitelezésében.

A másik három ígéretet azonban Lázár János sem tudta megakadályozni. Minden támadás ellenére 3 éve megbízhatóan, környezetbarát módon, a városnak olcsóbban és a városkártya-tulajdonosoknak ingyen járnak az óránkénti klimatizált, alacsonypadlós Jovány-buszok! A hatósági zaklatás, a rendszeres feljelentések, a lejárató sajtókampány ellenére maga a rendőrség írta le, hogy ebben semmilyen korrupció nem volt (a tram trainről maga Lázár János jelentette ki az ellenkezőjét 2017-ben, amikor megígérte, hogy leállítja a méregdrága, korrupciógyanús vasútvillamos projektet). Az utaslétszám emelkedése miatt reggelente időnként pótlóbuszokra is szükség van, míg a Volánbusz járatai konganak az ürességtől (januártól tudomásunk szerint megszünteti őket a társaság).

Az eddigi hat gyalogátkelőhely mellett 2024 elejére újabb két okoszebrát telepítünk, sárga sávozással és felfestéssel tettünk biztonságosabbá több kiemelt átkelőt, és a 3 évvel ezelőtti 700 lámpatest után most a teljes város közvilágítását fogjuk megújítani 2024-ben 1,3 milliárdból, több mint 6000 lámpatest esetében. A megígért járdafelújítás mellett több tucatnyi vásárhelyi utcát is felújítottunk, zöldítettük és megszépítettük a Szent Antal utcát, újraburkoltuk a Bordás utcát teljes hosszában, és kiépítettük a Tóth malom utcát a laktanya melletti körforgalomig – mindezt az ígéretek felett, azokon túl. 2024 elején 600 millió forintos keretből újulnak meg újabb utcák és járdák, parkolók a városban, hogy hosszú évek elhanyagoltsága, a tram train projekt miatti járműkárok után még kényelmesebb és biztonságosabb legyen a vásárhelyi közlekedés.

3. Vállalkozások fejlesztése, támogatása: mindhárom vállalásunkat teljesítettük (100%)

Létrejött a gazdaságfejlesztési egyesület (köszönjük a cégek városunkat fejlesztő támogatásait), új befektetők érkeztek Hódmezővásárhelyre (a KFC után 2 éven belülre ígéri a McDonald’s nyitását a vállalat, a Falco szombathelyi cégével már aláírtuk a telekvásárlást, egy japán élelmiszeripari cég kérésére a közgyűlés beleegyezett a volt furfurol-gyárhoz csatlakozó terület értékesítésébe, egy gigantikus naperőmű épül Kopáncson, de a város meglévő üzemei is rendszeresen fejlesztenek, a Villeroy automatizálása mellett közismertek a Csomiép és a Hódkertész milliárdos beruházásai. Az ipari parkba folyamatosan érkeznek cégek, a 37 hektáros új területünk 90%-át máris értékesítettük. A vállalásokon túl fontos megemlíteni, hogy míg a kormány folyamatosan új adókkal sújtotta a vállalkozásokat, Hódmezővásárhelyen még az inflációnak megfelelően sem emeltük az általunk 2018-ben csökkentett építményadót, így ma már kevesebb mint felére csökkent a vásárhelyi vállalkozások terhe. Kiemelt fontossággal bír, hogy a város sokmilliárdos beruházásaiból, munkálataiból tiszta versenyben, korrupció és politikai részrehajlás nélkül juthat minden vásárhelyi cégnek, a számláinkat pedig elődeinkkel ellentétben napra pontosan fizetjük (ezeknek is köszönhető, hogy a fajlagos kiadásaink sokszor felére-harmadára, de egyes esetekben a harmincadára csökkentek!). Ma büszkén elmondhatjuk, hogy Vásárhely vállalkozóbarát várossá vált.

4. Városfejlesztés: 12 ígéretből 10 teljesült, egy folyamatban, egyet a kormány leállított (87%)

Uniós pénzből felújítottuk az Időskorúak otthonát, és felújítva újranyitottuk az előző vezetés által bezárt Teleki utcai bölcsődét. A Modern Városok Program iskolafelújításait politikai és hatósági eszközökkel akadályozta meg a kormány, majd állította le Lázár János, ezért nem kapott új épületeket a Bethlen, a Németh László, de a többi iskola sem. Kormányzati forrásból (ovifoci pályák), és saját forrásból teljesítettük azonban valamennyi további vállalásunkat (Hódtói Sportcsarnok, retro múzeum, rekortán futópálya felújítása, csúszdapark a strandon, új kemping a lerombolt helyére, játszóterek teljes megújítása, városkártya bevezetése, mártélyi tanösvény teljes felújítása, és folyamatban van a belváros megújítása is (elkészült a Szent Antal utca és a Bakay-kút környéke, 2024-ben elkészül a Sarokház előtti és Ótemplom körüli tér, a kávézó pavilon épülete, de ide illeszkedik a városháza északi homlokzat és az Andrássy út 9 műemlék lakóház felújítása is, és már elkészültünk a kétszintes parkoló terveivel is az Oldalkosár és Andrássy utcák közötti belső térre, ahol elbontottuk a korábbi kollégium mögötti raktárépületet is.

Ezen a területen is bőven túlteljesítettük tehát vállalásainkat, a fenti projektek (Andrássy 9, városháza) mellett a könyvtár és zsinagóga, a lakosság számára nyújtott támogatással megújuló helyi védett épületek, olvasókörök, óvodák és bölcsődék, fűtéskorszerűsítés, klíma- és napelemfelszerelés, szigetelés (118 szociális bérlakás, a városháza és a könyvtár), és más, kisebb projektek esetében. Az útépítések mellett a sport területén érdemes megemlíteni a Susánban létesített nemzetközi versenyekre alkalmas BMX-pályát, vagy az idén először fedett sátorban üzemeltetett jégpályát és a szánkózók érdekében beszerzett hóágyút is. Alig találni olyan települést Magyarországon, amely ennél több fejlesztést tud felmutatni még Hódmezővásárhelynél nagyságrenddel több saját adóbevételből és állami támogatásból is – igaz, a másoknál szokásos látványberuházások nálunk elmaradtak, nem épült újabb emlékpont (évi 40 milliós veszteség), újabb fedett bemelegítő medence (évi 100 milliós veszteség), és stadionok sem…

5. Lakhatás: mind a 2 ígéret teljesült (100%)

Teljes mértékben eltöröltük az ország addigi legmagasabb építményadóját a lakosság számára (évi 300 millió forint maradt a vásárhelyieknél), és szakosodott ingatlankezelő vállalatot hoztunk létre (idei feladata, hogy valamennyi ingatlanunkat átvegye és kiadja, 53-mal növelve az általunk támogatott családok számát!). A rezsihez, megélhetéshez nyújtott szociális támogatások mellett a lakásaink energetikai és építészeti felújítása, a lakótelepek közösségi tereinek bővítése, járdáinak javítása is fontos lépések voltak az elmúlt években.

6. Közterületek: 12 ígéretből 12 teljesült (100%)

A hulladékgyűjtő szigetek visszaállítása, üveg és fáradt olaj gyűjtéssel kiegészítése, a bérházas övezetek bevonása a szelektív gyűjtésbe, és a hulladékudvar megnyitása és az illegális lerakók felszámolása mellett az ATEV bűzszűrő felszereltetése évtizedes kérései voltak a vásárhelyieknek, amit az előző vezetés egyszerűen képtelen volt, vagy nem is akart teljesíteni. A köztéri kukákat, kátyúkat, a fák locsolását a vidéki Magyarországon egyedülálló módon egy mobiltelefonos applikáció segítségével vezényeljük, pótoltuk a hiányzó utcatáblákat (2024-re 2500 darabbal befejezzük a programot), közösségi sütögetőket telepítettünk, felújítjuk a közvilágítást, és fásítási és szemétszedési akciókat hirdettünk. A vállalásokon felül, adományokból tettük rendbe a Hősök terét, a Rotary sétányt, szabadítjuk ki a kőfalat a Tóalj 13 elbontásával, tettük beláthatóvá a Szántó-Lévai kereszteződést, újítottuk fel a város valamennyi történelmi köztéri kútját, alakítottuk évelővé a virágágyásainkat, fenntarthatóvá a körforgalmainkat, és vezettünk be az augusztusi vihar után kedvezményes favizsgálati lehetőséget a fakivágási kérelmek szakszerű elbírálására.

7. Átláthatóság: 8 ígéretből 7 teljesült, egy 2024-ben fog (100%)

Újraindítottuk a Vásárhelyi Televíziót, városi hírportálként létrehoztuk a Hódpress oldalt, és átvilágítottuk a városi cégeket (a visszaélések megszüntetésekor számos feljelentést is tettünk a párt- és családi körben ingyenes internet, baráti autómosó szolgáltatás, a menzai étellopások, a vadhúshűtés és pálinkafőzde, a papíron a légvonalnál is rövidebb fuvarozás, valójában földesúri borosláda-szállítás miatt, a saját tulajdonba került városi tulajdon, és a februárban is fűnyírásra elszámolt 2000 literes üzemanyag-felhasználás miatt). Az egyablakos ügyintézés és átszervezés mellett a korrupció felszámolásával növeltük a hatékonyságot (a strand medencéit immár nem vezetékes ivóvízzel töltjük, nem őriztetjük örző-védő céggel az üres kukákat és az útszóró sót, nem fizetünk havi ötszázezret felesleges ingatlanok bérlésére politikusok családtagjainak, hatodannyiért telepítettük a kamerákat és harmincadáért javítjuk a földutakat, pontosan ugyanazokkal a cégekkel, mert kikapcsoltuk a korrupciót). Jövőre elérhetővé tesszük az e-demokrácia alkalmazást is a városkártyával rendelkezők számára (így biztosítjuk az anonim használatot az ellenőrzötten vásárhelyi polgárok számára). A családtagok vagyonbevallása és a kampányelszámolások sajnos még mindig csak Vásárhelyen részei a polgármesteri közéleti példamutatásnak, de ez reméljük idővel mindenhol meghonosodik.

8. Környezetvédelem: 3 ígéretből 3 teljesült (100%)

Elkészült a városi klímastratégia (sőt, azóta a zöldkataszter, kerékpárforgalmi terv, és napelemtérkép is folyamatban van), rendszeres a szemétszedés, fontos a környezetvédelem és zöldítés, a fenntarthatóság és az energiatakarékosság is minden területen a város működtetése során. A Zöld Pont iroda mintegy egy évig működött, de szolgáltatásait az önkormányzat azóta is minden lakosnak ajánlja. Ez az egyik terület, ahol Hódmezővásárhely az ország legjobbjai közé került.

9. Egészségügy: 3 ígéretből törvényi akadályok miatt egy sem teljesült (0%)

A 2019-es programalkotásnál még bíztunk a járóbetegellátás önkormányzati kézbe kerülésében (egyes más városokkal, kerületekkel ellentétben Hódmezővásárhelyen a törvény vette el a rendelőintézetet is a kórházak államosításakor, és bár 2022-ben célul tűztük ki az önkormányzatokhoz visszakerülést, a választás eredménye miatt ezt megvalósítani nem tudjuk), ennek hiányában azonban nem tehettünk érdemi lépéseket a kórházi ágyak, a várólisták, és a kórtermek felújítása kérdésében. A kórház vezetése minden témában elutasította az együttműködést, még a kőfal alatti területek területcserével történő városképi megújítására sem kapunk választ. A kormány 2023-ban az ügyeletet és a védőnői szolgálatot, 2024-ben pedig akár a háziorvosi ellátást is elveheti az önkormányzatoktól – addig azonban ezen területeket kiegészítve Hódmezővásárhely városa immár 2 éve biztosít ügyeleti fogorvosi ellátást a vásárhelyieknek, ami azelőtt hiányzott. A COVID alatt szintén a város biztosított maszkokat, segített az oltások regisztrációjában, és támogatta a védekezésben résztvevőket is. 2023-ban a kormány által külföldi háborúkba küldött és ott megsérült vásárhelyi honvédeknek ajánlottunk fel érdemi anyagi támogatást.

évértékelőfejlesztésekfejlődésígéretfigyelőLázár JánosMárki-Zy PéterVásárhelyvásárhelyi hírek