Időtlenné váltak a vásárhelyi bestiák

Katalógusba kerültek, így a jövőnek is megmarad a Tornyai múzeum Vásárhelyi Bestiák című, szeptember végéig látható tárlata, amelyen a vásárhelyi tárgykultúrában ábrázolt, néha meglepő mitikus lényekkel/állatokkal szembesülhetnek a látogatók.

Miklós Péter, a Tornyai Múzeum főigazgatója és Terendi Viktória néprajzkutató-muzeológus, a Vásárhelyi Bestiárium tárlat kurátora a kiállítás katalógusa apropóján tartott sajtótájékoztatóján elhangzott: a több hónapja látogatható tárlaton elsősorban a Tornyai múzeum néprajzi gyűjteménye állatábrázolást tartalmazó darabjai láthatók.

– Az állatalakok ábrázolása a jeltudomány, a művészettörténet, a kulturális antropológia, a néprajztudomány és az eszmetörténet alig kutatott területe. Nagyon fontosnak éreztük, hogy egy vásárhelyi gyűjteményen, vásárhelyi népélet mindennapi vagy éppen szakrális tárgyait bemutatva ezt a bestiáriumot, az állatszimbolika világát is vizsgáljuk – mondta Miklós Péter. Hozzátette: egy kiállítás akkor élő, ha sokan látják. A megjelent és a múzeumban megvásárolható, Szabó Klára Petra illusztrációival ellátott katalógus ezt a tárlatot teszi a kiállítás szeptember végi lebontása után is hozzáférhetővé.

– Kézzelfogható marad és hosszú ideig megőrződik mindaz az ismeretanyag, ami összegyűlt az időszakitárlaton, a katalógusnak köszönhetően – hangsúlyozta Terendi Viktória, a tárlat kurátora. Elmondta: a katalógusba készült reprodukció minőségű fényképeknek köszönhetően nagyon sok szempontból megismerhetőbbé teszik a tárgyakat, mint amikor azokat a tárlatlátogatók látták, hiszen a katalógusban közelebbről ábrázolták azokat. Azaz a kisebb méretű pénzérmék vagy fibulák részletei is jól láthatók a katalógus képein.

A katalógus, ahogy a kiállítás is, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

bestiákMiklós PéterMúzeum