Idén is lesz nyári konyha programsorozat Vásárhelyen

Sokan szeretik, piaci napokon szívesen is fogyasztják, de már egyre ritkábban sütik meg otthon a város jellegzetes ételét, a sós, túrós lepényt. Többek között ennek a finomságnak a készítését is megtanulhatják azok, akik részt vesznek az idei nyári konyha első workshopján, amely ezen a szombaton indul el az Árpád utcai Tájházban. A következő két alkalommal a szörpök és a kenyérsütés is terítékre kerülnek. A programok ingyenesek, de – hogy mindenki gyakorlati tudásra tudjon szert tenni- regisztrációhoz kötöttek.

A karantén időszakban, aki csak tehette, péknek állt otthon. Éppen ezért tavaly júliusban nagy népszerűségnek örvendett az a program, ahol a hagyományos kovászos kenyérsütés praktikáit lehetett elsajátítani a Tájházban. Ugyanezen a helyszínen idén is kinyit a nyári konyha.

Ápoljuk azokat a hagyományokat, amelyek itt évszázadok óta jelen vannak és ezzel segítünk abban, hogy ne csak fennmaradjanak ezek a finomságok, de a hozzájuk kapcsolódó rengeteg ismeret is megőrződjön és átadásra kerüljön egyik generációról a másikra, árulta el Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója. Ezek az alkalmak, mondta, a tavalyi évben is bebizonyították, hogy összehozzák a különböző korcsoportokat, párbeszédeket indítottak el, ismerkedtek az emberek egymással.

Az idei rendezvénysorozat is a Helyi identitás és kohézió erősítése Hódmezővásárhelyen című pályázatból valósul meg, ezért az érdeklődők ingyen gyarapíthatják gasztronómiai ismereteiket. A most szombati, első alkalommal minden a sós túrós lepényről szól majd, Sipos Róbert pék hathatós közreműködésével.

Ez egy olyan dolog, amit manapság is ismernek, sőt sokan szeretnek akár piaci napokon fogyasztani, de már egyre ritkábban készül otthon, mondta el a Vásárhelyi TV-nek Terendi. Az a háttéranyag, ami ehhez kötődik, azok az ismeretek is egyre inkább elhalványulnak és ezért fontos, hogy ezeket az alkalmakat kiegészítsük.

A sós túrós lepény mellett a szörpkészítés és a kenyérsütés is újra terítékre kerül az idei nyári konyhában. A szervezők 15 fős csoportokban limitálják a létszámot, hogy mindenki gyakorlati tapasztalatokkal tudjon gazdagodni. Ezért a részvétel regisztrációhoz kötött. Érdemes sietni vele, és a helyi múzeum email címén, vagy akár telefonszámán jelentkezni, mert szombat délután már csak egy-két szabad hely maradt.

Árpád utcai Tájházgasztronómianéprajztájház