Idén is lehet még adományozni a Magyarok Kenyerére

A megyében 8 helyszínen adhatják le még ma a gazdák a Magyarok Kenyere Programra felajánlott gabonát. Idén már 11. alkalommal gyűlnek a búzás zsákok Vásárhelyen is, és évről-évre egyre többen állnak a jó ügy mellé. Az összefogás során most csaknem félezer felajánlásra számítanak Csongrád-Csanád megyében, melynek egy része a határon túli magyarokhoz kerül.

Idén is összefogtak a gazdák, a rászorulók támogatására. A Magyarok Kenyere akcióban szerdán megkezdődött a gabonagyűjtés. 11. alkalommal gyűlnek már a búzászsákok, a jó ügy mellé pedig egyre többen állnak, idén az 500 főt is átlépheti a Csongrád-Csanádi felajánlók száma.

Rostás Péter, Székkutas alpolgármestere azt mondta a vásárhelyi TV-nek, hogy a székkutasi emberek jószívűek, nagyon szívesen adakoznak. Így több gazda, olyan is akinek egy talpalatnyi földje sincs, fontosnak tartotta, hogy ő is hozzájáruljon a Magyarok Kenyeréhez, ehhez a búzagyűjtéshez.

A nemes kezdeményezés lényege nem feltétlenül a mennyiségi felajánlás, hanem a minőségi, ugyanis az összegyűlt gabonából kenyér készül majd. Az elmúlt évben csaknem 10 ezer kiló lisztet őröltek a megyében összegyűlt gabonából, amiből a határon túlra és a helyi civil szervezeteknek is jutott.

A mai napon még 8 helyen gyűjtik a gabonát. árulta el Szél István, a Csongrád-Csanád Megyei Agrárkamara elnöke. Elmondta, ez egy nagyon sikeres kezdeményezés. Tavaly az összetartozás éve volt, több mint 8,5 ezer gazda gondolta határon kívül és belül, hogy segíti az embertársait. A gazda tisztában van azzal, hogy minden magyar felelős minden magyarért, tette hozzá.

Az elmúlt 10 évben Hódmezővásárhelyen Kispál Ferenc birtokán gyűjtötték a zsákokat, a MAGOSZ elnökének kiemelten fontos volt a rászorulók támogatása és a nemzeti összetartozás erősítése. Idén a városban az Ozgyin család telephelyére (6800 Hódmezővásárhely, Pipacs utca 44.) érkeznek a felajánlások. Ozgyin Balázs gazdálkodó szerint az aratás végével a gazdák is látják a idei gabonatermést., amely az aszály ellenére elfogadható. A tavaszi vetésű növények, kukorica, napraforgó azért eléggé megsínylette az elmúlt időszakot.

A felajánlók száma és az adományozott gabona mennyisége évről évre nő, idén 500 fő feletti részvételre számítanak Csongrád-Csanád megyében. Az összegyűlt búzát a gyűjtés lezárultával ünnepélyesen összeöntik és malomba szállítják.

Csongrád-Csanád megyei AgrárkamaraMagyarok KenyereSzékkutasSzél István