Huszonhatszorosára nőtt a vásárhelyi kórház tartozása januárban

Negyedmilliárd forinttal növekedett 2021 első hónapjában a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ tartozásállománya, a helyi szakképzési centrumé pedig nulláról 10 millió forintra a Magyar Államkincstár közlése szerint.

Alighogy múlt év végén nagyjából lenullázták, egy hónap alatt megsokszorozták tartozásállományukat az állami intézmények Csongrád-Csanád megyében is. Az egészségügyben ez az alulfinanszírozottság hosszú évek óta visszatérő probléma: a beszállítók felé egyre több adósságot halmoznak fel az ellátóhelyek az esztendő során, aztán ahogy kritikussá kezd válni a helyzet, a kormány megsegíti az ágazatot.

A legszembetűnőbben a vásárhelyi és makói kórházat működtető Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központnál szaporodott fel a tartozás januárban: a 2020 végi 10 millióról 263 millió forintra hízott az adósság. Ennél jóval kisebb arányban romlott a helyzet Szentesen, ahol a Csongrád-Csanád Megyei Dr. Bugyi István Kórházban 30-ról 110 millióra nőtt a ki nem fizetett számlák összege. A klinikákat működtető Szegedi Tudományegyetem esetében közel hatszoros az emelkedés: 245 millióról 1,471 milliárd forintra változott a tartozásállomány a Magyar Államkincstár frissen közölt kimutatása alapján.

Az oktatási ágazatban eltérően érintette a két vásárhelyi intézményt a pénzügyi évkezdés: noha mindkettő adósság nélküli évet zárt 2020-ban, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központnak egy-, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumnak tízmilliós tartozása volt január végén.

Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-MakóHódmezővásárhelyi Szakképzési CentrumHódmezővásárhelyi Tankerületi KözpontMagyar Államkincstártartozás