Húsos lecsót főztek a mai ételosztásra

550 adagot főztek a Csúcsi Olvasókör udvarán felállított kondérokban, ebből 451-et szállítottak házhoz az önkéntesek, a többit a rászorulók helyben fogyasztották el.

Körülbelül állandósulta Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Minden Fiatal Magyarországa és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület tavaly indított, s azóta is töretlen népszerűséget élvező kéthetenkénti ingyenes ruha- és ételosztása résztvevőinek a száma. Igaz ma a Csúcsi Olvasókörben még mindig találkoztunk olyannal, aki először étkezett erre.

– A Serháztéri csomagosztáson mondták, hogy lesz egy ilyen ételosztás. Korábban nem tudtam róla, így nem is voltam rajta – mondta Tóth János, aki hozzátette: se munkahelye, se szállása, s meleg étel is nagyon ritkán eszik.

Persze nagyon sokan szinte majd minden alkalommal vendégei az ételosztásnak, függetlenül, hogy azt éppen melyik olvasókörben rendezik.

– Majdnem mindig itt vagyok, ha nem késem le, vagy nincs valamilyen elhárítatlan okom rá. Nincs rá lehetőségem, hogy otthon főtt ételt egyek. Főzni tudnék, de nincs mit – árulta el az egyik paperei kis házban lakó Győri Ernő, aki alkalmi munkákból él, nincs állandó munkahelye. Azt mondta, hogy rengeteg kirakott kenyeret talál a városban, ahogy néha zsírt is, így neki egy-egy ételosztás azt jelenti, hogy kéthetenként tisztességesen meg tud ebédelni.

A mai 550 adag étel egyébként 15 kiló lapockából, húsz kiló lecsókolbászból, negyven kiló zöldpaprikából és 15 kiló hagymából készült. Az ebédet Takács Gergő főzte.

Az ebédet a segítőivel együtt ma is Márki-Zay Péter és Sipos Róbert osztották. Márki-Zay Péter az osztás előtt felhívta az emberek figyelmét, hogy a város szeretné átnevezni a Dobó-Bíbó-Janáky utcákon álló 100 szociális bérlakást, s erre várják az ötleteket. Azt is elmondta, hogy azokban a lakásokban, ahol a teraszajtót telire cserélték, fokozatosan üvegezettre cserélik vissza, s ezentúl nem csak a nem fizetőket lakoltatják ki innen, de azokat is akikre nagyon sok panasz érkezik a városházára. A város arra törekszünk, hogy tisztességes, becsületes emberek éljenek ott.

Mindenkinek jutott az ételből

Márki-Zay Péter portálunknak elmondta, hogy az ételosztásokon polgármesterként is megkeresik az emberek ügyes-bajos dolgaikkal. – A legtöbb esetben a hivatalhoz kellene irányítanom őket, de a panaszok egy része már megjárta a hivatal. – Volt aki azt mondta, hogy már egy hónapja bejelentette a városházán, hogy csöpög a csapja vagy vizesedik a fala, vagy patkányokat látott. Ilyenkor azért felhívom a kollégákat, vagy SMS-t írok nekik, hiába van vasárnap. Ha felveszik, akkor segítenek nekem, de ha nem akkor majd válaszol, amikor tud – mondta.

Csúcsi olvasókörételosztásHódmezővásárhelyMárki-Zay PéterVásárhelyvásárhelyi hírek