Huncut verset is mondtak a szépkorú szavalók

A Nyugdíjas Szövetség tagjai tegnap esti költészet napi gáláján nyolc versmondó állt a többiek elé.

A verselők persze vidám, de öreges költeményeket is szavaltak, így többek közt elhangzott, Dzsida Jenő: Vándor, Petőfi: Falu végén kurta kocsma és Távolból című költeménye, de Szilágy György: Egy tyúk önvallomása című felettébb vidám verse is. Akadt olyan fellépő is, aki az édesanyjának írt versét mondta el.

A Nyugdíjas Szövetség évtizedes programja a Költészet Napi megemlékezés. – Korábban ez felmenő versenysorozat volt még a Covid előtt, majd amióta a koronavírus járvány beleszólt, csak magunknak szervezzük – árulta el Fejes Péter. – Olyan nyugdíjasok lépnek, fel, aki szeretnek verset mondani, s ez az alkalom már nem verseny, hanem gála. Nincs semmilyen szabálya, nincs kiadott kötelező verse, így lehet mondani Petőfit, Dzsida Jenőt, saját verset vagy akármit. Ez a rendezvény semmi másról nem szól, minthogy vannak nyugdíjasok, akik szeretnek verset mondani, megmutatják a kedvenc költeményeit a többieknek, s együtt örülünk neki – tette hozzá. Fejes Péter felidézte, amikor a gimnáziumban a már életében legendának számító Láng tanár úr azt mondta nekik: ha valaki el tudja mondani, hogy miről szól a szöveggyűjteményben olvasott valamelyik ver, az egyest kap. A vers ugyanis arról szól, amit olvasójában kivált.

A korábbi években tizenketten léptek fel a gálákon, most azonban csak nyolc verselőnek tapsolhattak, de a verselők száma most is egy tucatnyi lehetett volna, ugyanis a rendszeres verselők közül ketten betegek, ketten pedig külföldön tartózkodnak, így ők nem lehettek jelen a Nyugdíjas Szövetség költészet napi gáláján.

A nyugdíjasok két vendégeket is hívtak erre az alkalomra: a nem nyugdíjas Arany-Tóth Katalin író-költőt és Dani Imre költőt, aki megzenésített verseivel színesítette az estet.

Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetségköltészet napjaVásárhelyversgála