Hőségben is népszerű a könyvtári babaklub

A gyerekek és a szüleik is várják a kedd délelőtti alkalmakat. A mai hőség sem riasztott vissza senkit.

Bár eredetileg az udvari homokozóba terezték, ám a nagy meleg miatt mégis a gyermekkönyvtár hűs épületi szárnyában játszottak, ismerkedtek a kicsik. A gyerekek szemmel láthatóan jól érezték magukat, a lányok a babakocsit tologatták nagy igyekezettel, a fiúk pedig hol a hintalóra ültek, hol a játékokat tologatták. Kedvel rajzolgattak, színezgettek, s imádták az alagúton való átbújást is.

– Minden kedden itt vagyunk, ez a bevált programunk, amit a gyerekem már várnak – árulta el Zsoltiné Mihály Beáta, aki ikreivel Zsolti Bellával és Hannával érkezett a babaklubba. – Kétévesek múltak, s már várják, mikor mehetünk ismét. A lányok itt babáznak, amit imádnak, baba kocsiznak szeretik a henger alagutat, rajzolnak és megszerették a könyveket – sorolta az anyuka.

Zsoltiné Mihály Beáta, ikreivel Zsolti Bellával és Hannával

2008 márciusában indult a babázó klub, s azóta legalább ezer kisgyerek fordult meg nálunk – árulta el Bereczkiné Kovács Ildikó Katalin könyvtáros, a klub vezetője. Hozzátette: ez egy olyan délelőtti program az szülők és a kisgyerekek számára, melyet odahaza nem lehet megcsinálni, de a babázó klub sokat segít a gyerekek szocializálódásában.

– Az anyukák is tudnak beszélgetni, hiszen összehozza őket a közös élethelyzet. Tapasztalataikkal támogatni tudják egymást, főleg a többgyermekesek az első gyermekeseket. A babázó klubban, főleg a Covid megjelenése előtt rendszeresen olyan szakemberek is tartottak előadásokat, akik hasznos életvezetési tanácsokkal segítették a szülőket. A koronavírus miatti kényszerszünet óta pedig nagyon sokan vagyunk, előfordul, hogy 25 gyereket is elhoz, 25 szülő. Próbálunk most is előadókat hívni, és sosem marad el az egyik a gyerekek körében legnépszerűbb program, a mondókázás – sorolta a babázó klub vezetője.

Czeglédyné Lejla a két éves kisfiával, Zalánnal érkezett a mai babázó klubba: – A közösség miatt járunk ide, ugyanis nincs hasonló korú gyerek a környékünkön, legalábbis nem ismerjük közelről egymást- mondta. – Ez pedig egy nagyon jó lehetőség, hiszen itt a kicsik közt lehet játszani. Ami óta idejárunk, Zalán elkezdett a könyvekkel ismerkedni. Már otthon is önállóan veszi elő. Annyira szeret itt lenni, hogy amikor megérkeztünk, már rohant a kapuhoz, hogy gyorsan menjünk befelé – mondta Zalán édesanyja.

Zalán már a kapunál rohant, nehogy lekéssen a játékról

A gyerekek közben alaposan belejöttek a játékba, szemmel láthatóan régóta ismerve és megszokva egymást.

Akinek kedve van, az bármikor csatlakozhat a vásárhelyi könyvtár babázó klubja foglalkozásaihoz, melyekről további részletek és minden fontos információ megtalálható a klub Facebook oldalán.

anyukákbabázókisgyereekklubKönyvtár