Holoda Attila szerint rémhírterjesztés, amit Szijjártó Péter állít

Az energiapolitikai szakértő szerint nem igaz Szijjártó Péternek azon kijelentése, hogy ha kevesebb gáz jön Oroszországból, akkor nem lenne fűtés. Az ellenzék szakértője szerint a miniszter több valótlanságot állított, a stratégiai tárolókban felhalmozott gáz és energiahordozók mennyisége jelenleg elegendő.

Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta ma a szer gazdasági miniszterrel közös sajtótájékoztatóján, hogy ha az Oroszországból érkező gázszállítás leáll, nem lesz fűtés, nem lesz ipar, és munkahelyek sem, ha pedig Paks II. bővítése leáll, akkor nem lehet fenntartani a rezsicsökkentést. Holoda Attila, az az Egységben Magyarországért energiapolitikai szakértője szerint ez rémhírterjesztés, nem állja meg a helyét a kijelentés. Erről a Magyar Hangnak beszélt.

Azt nyilatkozta, az, hogy ne lenne fűtés és ipar az orosz gáz korlátozása vagy leállása esetén, ellentmond a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden közzétett közleményében foglaltaknak, miszerint a gázellátás zavartalan.

Kiemelte,

épp az ilyen vészhelyzetekre létrehozott stratégiai tárolóban 1 milliárd köbméternél is több gáz van, ehhez adódik a kereskedelmi tárolókban lévő mintegy 450 millió köbméter energiahordozó. A hivatal szerint jelenleg összesen 1,59 milliárd köbméter földgázunk van a tárolókban, ami 25 százalékos töltöttséget jelent. Ez a fűtési szezon végén – még hideg időjárási körülmények – között is jelentős tartalékot jelent.

Holoda Attila szerint egyáltalán nem igaz Szijjártó azon állítása sem, hogy baloldali politikusok követelnék az Oroszország felől érkező gázszállítás leállítását, ugyanis sok hozzászólást, nyilatkozatot megtekintett, de ennek a kijelentésnek nem lelte nyomát.

Azt, hogy Paks II. meg nem épülésével nem lehet fenntartani a rezsicsökkentést és brutálisan drágul az energia, azzal cáfolta, hogy Paks II. még jó sokáig nem lesz, ha ugyan lesz, rezsicsökkentés viszont 2013 óta van. A paksi bővítésnek valójában semmi köze nincs a rezsicsökkentéshez, mondta.

A mai napon egyébként a Gazprom szerdára csak a tranzitkapacitás 20 százalékát foglalta le a Jamál-Európa vezetéken – írta a Reuters. A hírrel kapcsolatban a Magyar Hangnak Holoda Attila azt mondta, a Jamál-Európa vezeték nem érinti Magyarországot, mert az ideirányuló gáz zöme a Testvériség vezetéken jön Nyugat-Szibériából. A Gazprom azt nyilatkozta, teljesíti a kötelezettségeit, és csak annyit köt le, amennyit kérnek tőle. Így március 2-án az európai fogyasztók igénybejelentéseinek megfelelően, normál üzemmódban 109,4 millió köbméter orosz gázt szállít Ukrajnán keresztül. A Magyar Hang azt írja, a TASZSZ orosz hírügynökség szerint az igényelt orosz gázmennyiség kedden 109,6 millió köbméter volt. Holoda Attila szerint az orosz-ukrán háború fényében most valószínűleg mindenki túlreagálta a hírt, ezért is lőtt ki az ár, és beszél mindenki az orosz gázcsap elzárásáról.

energiaenergiapolitikafűtésHoloda AttilaPaks II.Szijjártó Péter