Szerdától már a színpadot építik, pénteken startol a tíznapos borfesztivál

Vásárhely javában készül az augusztus 20-i, idén 10 napos ünnepségsorozatra – a Belvárosban már állnak a faházak, holnap pedig a színpadot is elkezdik építeni. Minden nap színes programok, fellépők, széles gasztrokínálat, és remélhetőleg jobbnál jobb borok várják majd a közelről és távolabbról érkezőket.

A háttérben sokan dolgoznak azon, hogy minden rendben menjen a 10-napos fesztivál alatt. Idén azt is elintézte a város, hogy a Bankpalota szárazkapujának megnyitásával rövidebb úton, a Kossuth tér felől jussunk majd el a nyilvános WC-ig, ami nem elhanyagolható “vívmány”.

A színpad építésével párhuzamosan rendbe teszik a Kossuth teret is – igaz, most meg kell osztani a csapatokat, hiszen a vihar után sokan dolgoznak a károk eltakarításán szerte a városban – tudjuk meg Gyöngyösi Ferenc alpolgármestertől. 

Gyöngyösi Ferenc nyilatkozik a VTV-nek.

A nagyszínpad, bár voltak más ötletek is, végül oda kerül ahová máskor is, tehát a Zrínyi utca Kossuth tér felőli végére, mivel mérete miatt csak ott fér el. Itt és a BFMK melletti kisszínpadnál is lesz kivetítő, ahol a másik színpadon zajló eseményeket követhetik majd. A programok nem folynak párhuzamosan, egyszerre csak az egyik helyszínen lesz műsor, amit a másikon kivetítve láthatunk. 

A húsz borvidék között újak is lesznek

15 borház vesz részt összesen, de legalább húsz borvidéket látunk vendégül – hiszen lesz olyan házikó, ahol több pincészetet is megtalál majd a borkedvelő közönség – foglalja össze Sonkoly Ágnes, a BFMK rendezvényszervezője. 

Új lesz idén az Etyek-Budai borvidék, és itt lesz Balla Géza is Aradról, aki az ottani ménesbirtokot képviseli, és csodálatos borai vannak. Ő lesz a szakmai program, a borverseny elnöke is. 

– Nem éppen nyári borai vannak, komoly vörösbor-felhozatallal szokott érkezni – osztja meg velünk a rendezvényszervező.

Régi visszatérők is lesznek, akik évtizedek óta járnak hozzánk vissza – akiknek van megszokott, kedvenc borászatuk, meg fogják találni őket: itt lesz a Villányi borvidék, Soltvadkert, Hajós-Baja és a Szekszárdi borvidék. Sonkoly Ágnes még arra is figyel, hogy mindig ugyanarra a helyre telepítse a borászokat, hogy a nagy tömegben a vendégek biztos megtalálják kedvencüket. 

Sonkoly Ágnes a borversenyről beszél.

Színes ételkínálat, kézművesek és két szelfi-pont is lesz

Idén több melegkonyhás, street food-os kitelepülés is lesz, hogy mindenki igényétől, pénztárcájából függően találjon kedvérevalót. Találkozhatunk majd kézműves-standokkal, kint lesznek a Hódfó hímzői is egy faházban, még bemutatózni is fognak. Két szelfi-ponttal is kedveskednek idén a fesztiválra látogatóknak, az egyik a BFMK-val szemben, a másik a Kossuth-téren lesz.

És a lényeg: a borverseny

Persze lesz borverseny is, hiszen ez adja a rangját egy borfesztiválnak – hangsúlyozza Ágnes. Itt fogják kiválasztani az idei Vásárhely borát is. Kíváncsian várjuk, idén ki kapja ezt a megtisztelő címet!

Néhány szó a programokról

 – Próbálunk mindenféle műfajt felvonultatni, minden korosztálynak kíválni valamit. Lesz operett- és musicalgála, jön a Száztagú Cigányzenekar, lesznek gyerekműsorok, rock – pop és népzenei előadók – nyilatkozta  a VTV-nek Gyöngyösi Ferenc alpolgármester.

 

A Kultúr-Tér programsorozat tapasztalata azt mutatta, hogy a színházi előadás volt a legnépszerűbb a vásárhelyiek körében, ezért szeretnénk egy színielőadást is kínálni itt a rendezvénysorozaton. Vígjáték lesz, a “Topmodell leszek”, Xantus Barbara, Gregor Bernadett és Magyar Attila főszereplésével.

Ezenkívül – hosszú idő után először – érkezik fellépő Vásárhely egyik testvérvárosából, a litvániai Kelméből is: ők pedig egy néptáncos-zenés produkcióval örvendeztetik majd meg a közönséget.  

augusztus 20BorfesztiválborversenyGyöngyösi FerencSonkoly ÁgnesVásárhely