Holnap ünnepeljük az apák napját

Június harmadik vasárnapján köszöntjük az édesapákat.

Az apák napját Magyarországon 1994 óta ünnepeljük, ekkor indítottak mozgalmat az apák napja bevezetésére. Magyarországon június harmadik vasárnapja az ünnepnap. Nálunk nincs még akkora hagyománya, mint az anyák napjának, de évről évre nő a népszerűsége.

Az emberek 70-80 százaléka nem tudja, hogy az apák napja június harmadik vasárnapján van – mondta Steigervald Krisztián generációkutató ma az M1 aktuális csatornán. Ez is mutatja, hogy az apákkal kapcsolatos érzelmi megnyilvánulások még mindig nem általánosak a családokban – tette hozzá. Megjegyezte: sok férfi apaként a paternalista szülői, nagyszülői mintát követi, amelyre nem jellemző az „emocionális hozzáállás”.

A digitalizáció és az audiovizuális kommunikáció térhódításával változtak a férfiakkal szembeni elvárások. Nemcsak az anyagi biztonság megteremtéséért és a védelemért felelnek, hanem például a külsejük is meghatározóvá vált a karrierjük és a párkapcsolatuk szempontjából is – fejtegette.

A műsorban elhangzott, hogy apák napja alkalmából először egy kilenc gyermekét egyedül nevelő, veterán katonát köszöntettek Washington államban, 1916 júniusában, és az ünnepet Richard Nixon, a 37. amerikai elnök tette hivatalossá 1972-ben.

(MTI)

apák napjaünnep