Hódmezővásárhelyen járt Paul Fox

A brit nagykövet a Vásárhelyi TV-nek elmondta, nem kizárólagos, bár fontos oka a látogatásának az, hogy Márki-Zay Péter fontos tényező lett az országban, mint az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, de egyébként is fontos, hogy ne csak Budapesten tartózkodjon egy nagykövet, és az ottani viszonyokat ismerje, hanem más városokat is meglátogasson, velük is gazdasági kapcsolatot építsen ki. Ráadásul elsődleges kérdés számára és országa számára is a környezetvédelem, a klímakatasztrófa elleni harc. Paul Fox 2020 szeptembere óta tölti be tisztségét a budapesti nagykövetségen, a Brexit óta magyarországi kapcsolataik is nagyobb hangsúlyt kaptak. 2020-as becslések szerint több mint 200 ezer magyar él az Egyesült Királyságban, az Európai Unióból való kiválásuk óta döntő többségük már letelepedési engedélyt kért.

Az aktuálpolitikán kívül azonban van egy fontosabb ok is, mondta Paul Fox, mégpedig hogy minél több szövetségese legyen a klímaváltozás elleni harcban, ezért is járja az országot, és ezért fogadja a különböző fontos embereket Budapesten az Egyesült Királyság nagykövetségén. Hódmezővásárhely, ezt örömmel vette korábban tudomásul, élen jár ebben a harcban, többször kifejezték már ebbéli szándékukat.

A politikai oldalakat munkája tekintetében nem figyeli, szeretne minden spektrummal találkozni, kormánypártiakkal, ellenzékiekkel, minden médiának szívesen ad interjút. Meglátása szerint ugyanis ezek a fentebb említett célok túlmutatnak a pártpolitikán.

Nagy-Britannia és Magyarország között továbbra is szorosak a kapcsolatok, annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, de például a NATO-n keresztül van közös szervezetük, amibe tartoznak, ráadásul rengeteg magyar él a szigetországban, akiknek a sorsával ugyanúgy, sőt még inkább törődni kell. A kilépés után is több mint 150 ezer magyar jelezte maradási szándékát, őket is képviseli.

Mindemellett Nagy-Britannia fontos kereskedelmi partnere is Magyarországnak, ezért is fontos a mindenkori nagykövet pozíciója. Éppen ezért pedig nagyon lényege, hogy mi lesz a jövő évi választások eredménye.

A tavalyi év, mint mindenkinek, nehéz volt Paul Foxnak és a brit nagykövetségnek is. Azonban nagyon szeret Magyarországon lenni, kiváltságnak éli meg, hogy itt lehet nagykövet, elbűvöli ez az ország.

Egyesült KirályságklímavédelemNagy-Britannianagykövetországgyűlési választásPaul Fox