Hódmezővásárhelyen is vadásznak a vándorsólymok

A vonuló récefajok nyomában időnként vándorsólymok is felbukkannak a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Előfordul, hogy a városokban is megjelennek, ahol parlagi galambokra vadásznak – olvasható a nemzeti park oldalán.

Az északi tájakról érkező vándorsólymok nem gyakori vendégek a Dél-Alföldön. Télen azonban néhány vendégeskedő példány errefelé is megfordul, elsősorban a vizes élőhelyek környékén, ahol a vonulás közben megpihenő récékre vadásznak.

Érdekesség, hogy a vándorsólymok a városokba is szívesen ellátogatnak. Azokat a helyeket keresik, ahol sok a parlagi galamb. Békéscsabán, a református templomon, Orosházán pedig a víztornyon láttak többször is zsákmányra leső vándorsólymot. Voltak megfigyelések Szarvason, Hódmezővásárhelyen és más városokban is. Az ottani parlagi galamb állomány valóságos terített asztalt jelent számukra.

A vándorsólymok leginkább a hajnali, kora reggeli órákban vadásznak. Teszik ezt azért, mert ilyenkor a sasok még alszanak, s így kisebb az esély arra, hogy elorozzák tőlük a zsákmányukat. A vízimadarakon kívül rigókat és apró madarakat is gyakran elkapnak – írja a nemzeti park honlapja.

BékéscsabaHódmezővásárhelyKörös-Maros Nemzeti ParkmadárOrosházaSzarvas