Hódmezővásárhelyen is számolhatjuk a fülesbaglyokat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos, évenként megismételt erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet.

A Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület is felhívja a figyelmet, mint írják: közeleg a telelő erdei fülesbaglyok országos felmérése (január 20-23.). Hódmezővásárhelyen és a környező településeken ők is keresik majd a fülesbaglyokat, az erre alkalmas helyeken. Azt kérik, akinek esetleg tudomása van ilyen gyülekezőhelyekről, az ossza meg velük, minden segítség jól jön.

Az MME arra kér, a baglyok számlálása közben tartsuk szem előtt a madarak nyugalmának biztosítását. A bagolycsapatokról egyébként egész télen várják az adatokat, melyeket akár utólag, a tavasz folyamán is érdemes beküldeni, mert ezek is bekerülnek az éves öszesítésbe. Az MME-hez papíralapon, Google űrlapon, vagy a Madáratlasz Programmal küldhetjük be.

Mint azt megírtuk, jelenleg zajlik a Nagy Téli Madárles is, egészen február 28-ig. A számolásban bárki részt vehet előzetes természetismereti képzés nélkül, az adatok feltöltéséhez nem kell más, mint egy mobiltelefon, vagy jegyzetfüzet.

bagolyerdei fülesbagolymadárMagyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületmegfigyelésVásárhelyi Természetvédelmi Egyesület