Hódmezővásárhelyen is nyílik Hazaváró Iroda a visszatelepülő magyaroknak

Az ország 27 pontján nyit a jelenleg külföldön élő/dolgozó magyarokat hazacsábító Hazaváró Irodákat a kormány. Ezeknek az eleve meglévő Kormányablakok adnak helyet – derül ki a keddi Magyar Közlönyből.

Ezek nemcsak információs pontként működnek majd, hanem a hazatelepülni vágyók “egyablakos” ügyintézéssel hivatalos közigazgatási ügyeket is intézhetnek. Hogy milyeneket, azt még senki nem tudja, de korábban kormányzati szereplőktől példaként elhangzott, hogy nyugdíjfolyósítással, diplomahonosítással, vállalkozás indításával, adó- és lakcímkártya ügyintézéssel összefüggő ügyekről is szó lehet. Ezekhez a célokhoz 2023-ban 1 142 685 200 forintot, 2024-ben 103 061 800 forintot biztosítanak.

A HVG arra hívja fel a figyelmet, azt az ellentmondást a kormányrendelet sem oldja fel, hogy miért nem inkább bizonyos, jelentős számú magyar diaszpórát felmutató külföldi országok magyar nagykövetségein nyitnak Hazaváró Irodákat, tekintve, hogy az a hazatelepülni vágyó, aki a megyében például Szegedre vagy Hódmezővásárhelyre megy ügyintézni, az már itthon van, tehát neki már haza kellett jönni, hogy segítséget kapjon a hazatéréshez.

HódmezővásárhelykormányablakMagyar Közlöny