Hódmezővásárhely sokat tett a korrupció elleni küzdelemben – védi-e az új törvény a korrupció bejelentőjét?

Hódmezővásárhely városa a Transparency Internationallel együtt rendezett önkormányzati konferenciát a korrupcióellenes küzdelemről.

A konferencia apropója a nyáron elfogadott, a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló 2023. évi XXV. tc. volt, amely eredetileg egy Uniós jogszabály, és amely bevezetésére a 10.000 fő feletti településeknek még körülbelül egy évük van.

Az esemény sajtótájékoztatóján Márki-Zay Péter polgármester elmondta, hogy a városban évek óta küzdenek a korrupció ellen, amellyel már sok millió, sőt, néhány milliárd forintot is megspóroltak már.

A polgármester több példát is említett, úgy mint, hogy megszüntették a verseny nélküli, meghívásos, sokszor egyszereplős közbeszerzési eljárások gyakorlatát vagy épp a térfigyelő kamerák árait.

Többek között a Korrupciókutató Központ is azt mutatta ki, hogy a város jelentős fejlődést ért el 2019 óta a korrupció elleni harcban.

A témával kapcsolatban Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a Vásárhelyi Televíziónak elmondta, hogy végre az Európai Unió is a megérdemelt figyelmet fordítja a korrupciós ügyeket bejelentő személyek védelmére. Erősebb védelem mellett az ilyen ügyek tekintetében komolyabb kivizsgálási kötelezettséget írnak elő. Ez egy 2019-ben keletkezett irányelv, ezt ültette át most Magyarország a belső jogába, bár ezt 2021 karácsonyáig kellett volna megtennie a kormánynak.

A keddi esemény az önkormányzatokra, önkormányzati intézményekre és költségvetési intézményekre vonatkozó új szabályozásról való közös gondolkodásról, eszmecseréről szólt. Bíznak abban, hogy így összességében egy jobb rendszer jöhet létre. 

Bár Ligeti, némi szkepszissel azt is megjegyzi, hogy az új törvény a nyilvánosan, sajtó útján tett bejelentést nem részesíti védelemben és az anonim bejelentők védelme is problémás. Előrelépés van, ám áttörés nem várható.

Ők személy szerint fontosnak tartják a sajtónak tett bejelentéseket, – mondta el Ligeti, – már csak azért is, mert azt látják, az állami szervek, hatóságok nem, illetve kis hatásfokkal teszik a dolgukat olyan ügyekben, amik kínosak a hatalom számára.

Ami talán pozitívuma lehet az új törvénynek, hogy a bejelentő, a törvény szándékával szemben, ha mégis bajba kerül, állását vagy egzisztenciáját veszíti, és úgy gondolja, hogy sérelme miatt peres útra viszi az ügyét, ebben az esetben az úgynevezett bizonyítási teher megfordul, nem neki kell már az igazát bizonyítani, hanem a korábbi munkáltatónak kell azt bizonyítani, hogy nem emiatt küldte el a bejelentőt. Ezután talán óvatosabb lesz a munkáltató. Ez nem túl sok, de ezt is meg kell becsülni.

HódmezővásárhelykonferenciakorrupcióLigeti MiklósMárki-Zay PéterTransparency International