Hódmezővásárhely környékén is keresik a fülesbaglyokat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos, évenként megismételt erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít. A Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület is csatlakozott a felhíváshoz.

Az MME azt kéri, hogy a baglyok számlálása közben tartsuk szem előtt a madarak nyugalmának biztosítását! Lehetőleg ne menjünk be, különösen csoportosan ne a nappalozófák alá (ha a számolás miatt ez nem elkerülhető, a lehető leghalkabban egy ember végezze ezt), a törzstől tartsunk a lehető legnagyobb távolságot, amit távcső használata megkönnyít.

Az országosan összehangolt, egyidőben végzett szinkron számlálás január 31. hétfőig tart, de a telelő baglyokat azonban nem csak ilyenkor lehet számolni. A bagolycsapatokról egész télen várják az adatokat, melyeket akár utólag, a tavasz folyamán is érdemes beküldeni. 

Az adatok rögzítésére és beküldésére két adatlapforma is elérhető, ezek a szükséges tájékoztatást is tartalmazzák:

  • internetes Google form jelentőlap, ami a terepen, okostelefonon is könnyedén kitölthető és továbbítható: https://goo.gl/forms/PWKKlqNIEKIx7ll32
  • papíralapú jelentőlap letöltése itt >>
  • Madáratlasz Programban résztvevők a megszokott MAP felületet használhatják, a Projekt mezőben a TASIOTU kódot (telelő erdei fülesbaglyok felmérése) alkalmazva.

Hódmezővásárhelyen és környékén is keresik a fülesbaglyokat. A Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület kéri, hogy akinek esetleg tudomása van ilyen gyülekezőhelyekről, az ne legyen rest megosztani velük.

erdei fülesbagolyHódmezővásárhelyMagyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületVásárhelyi Természetvédelmi Egyesület