Hódmezővásárhely kilép a Többcélú Kistérségi Társulásból

Gazdasági okok miatt kilép a társulásból a város. Az átszervezés anyagi hasznot fog jelenteni, a feladatellátás maradna, azonban a hódmezővásárhelyi önkormányzathoz tartozna – hangzott el a pénteki rendkívüli közgyűlésen.

Nagy Péter mb. irodavezető felidézte: 2006-ban Mártély, Mindszent, Székkutas és Hódmezővásárhely megalakította ezt a társulást kötelező feladatok ellátására. Akkor több támogatást is kaptak, most ezek az összegek a 0,5%-át teszik ki a korábbiaknak, így a gazdaságosság megkérdőjelezhető. 2014-ben történt nagyobb működési szerződés-módosítás. Jelenleg ez évente 20 millió forintos többlet költséget jelent a városnak. Az eddigi feladatokat az önkormányzat önállóan, nem társulásban látná el: védőnői szolgálat, Kagylóhéj Család- és Gyermekjóléti Központ, Csodaház Foglalkoztató, idősek otthona, Mikkamakka Játéktár. A többi település dönthet úgy, hogy benne marad a társulásban, vagy megszüntetik.

Márki-Zay Péter megerősítette, mindenhol folytatandó a szakmai munka, viszont ennek anyagi feltételei akkor biztosíthatóak jobban, ha ezeket az intézményeket saját ellátásba vonják. Ez így volt tavaly, amikor a bölcsődéket kiszervezték a társulásból és önálló intézménybe vonták. Elmondása szerint van olyan tagönkormányzat, aki nem teljesíti a befizetéseket, 50-100 millió forint közötti lehet hiány. Kijelentette, évi 100 millió forintos megtakarítása lesz a városnak, ha ezek a feladatok az önkormányzathoz kerülnek.

Dr. Kis Andrea alpolgármester arról beszélt, ez lassan négy éves kérdés. A bölcsőde átalakítása nem volt kis feladat, itt sokkal összetettebb munka előtt állunk. Bízik benne, hogy van egy ütemterv határidőkkel, mikor, milyen feladatokat kell elvégezni. Úgy véli, sokkal hatékonyabb lesz a munka saját hatáskörrel. Az átszervezés kapcsán együttműködést kért a társönkormányzatoktól, akárcsak a bölcsőde esetében.

Benkő Zsolt felszólalásában úgy reagált, hogy eddig nem hallottunk erről a szándékról. A kistérségi településvezetők közül kivel egyeztettek? – tette fel a kérdést. Szerinte előkészítetlen az anyag, kapkodva készült el. A megtakarítás támogatható, de hatásvizsgálatot szeretnének látni. Bízik benne, az átalakulás nem állítja nehéz feladat elé a többi önkormányzatot.

A polgármester megismételte, hogy négy éve dolgoznak a problémák megoldásán. Dr. Karsai Éva aljegyző elmondta, többször kerültek be módosítások a társulási ülésekre, de nem fogadták el, vagy nem írták alá a változásokat a tagönkormányzatok. Június 8-re lett összehívva társulási ülés.

A polgármesteri többség támogatta a kilépést, Bálint Gabriella, Benkő Zsolt, Galambos Kornélné és Horváth Zoltán nemmel szavazott.

Benkő ZsoltDr. Karsai ÉvaDr. Kis AndreaHódmezővásárhelyHódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi TársulásközgyűlésMárki-Zay PéterNagy Péter