Hódmezővásárhely is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz

Szeptember 19-én szombaton a Kulturális Örökség Napjainak keretében 17-20 óráig a Tornyai Múzeum, 18-19 óra között az Alföldi Galéria várja ingyenesen a látogatókat érdekes programokkal. Az érdeklődők olyan eseményeken vehetnek részt, melyekre máskor nincs lehetőség, például betekinthetnek a régészek műhelyeibe is – közölte a Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata.

Dr. Kis Andrea alpolgármester elmondta, hogy Hódmezővásárhely örömmel csatlakozott a felhíváshoz. Sajnos a pandémiás helyzet miatt a Múzeumok Éjszakája júniusban elmaradt, ezért is látta fontosnak, hogy a lehetőségekhez mérten a város pótolja a rendezvényt. Fontosnak tartja, hogy megmutassuk Vásárhely értékes, szép épületeit, gyűjteményeit. Az alpolgármester kéri, hogy a rendezvényeken a látogatók tartsák be a járványügyi intézkedéseket, zárt helyen maszkot viseljenek, a kézfertőtlenítésre és a távolságtartásra kellő figyelmet fordítsanak.

Dr. Miklós Péter intézményvezető részletesen ismertette a programokat. Szeptember 19-én szombaton kétszer lesz körséta a Tornyai Múzeumban, 17:30-tól a régészet kulisszái mögé is be lehet tekinteni, majd 18:30-tól a gyermekek kézműves foglalkozáson papírsárkányt készíthetnek a Kiss Lajos által gyűjtött minták nyomán, amelyeket a szerdán nyíló A hódmezővásárhelyi népi szecessziós kerámia című kiállításban látható motívumokkal fognak díszíteni. 19:30-tól Terendi Viktória néprajzkutató tart előadást vásárhelyi középületekről a Századfordulós Vásárhely, ahogyan Kiss Lajos látta címmel.

35 éve nyílt meg az Alföldi Galéria az egykori Ógimnázium épületében, ennek kapcsán a 18 órakor kezdődő program látogatói a kiállítóhely kialakulásáról és történetéről hallhatnak majd.

Szeptember 20-án vasárnap délelőtt egy nagyon izgalmas programban lesz részük a Csomorkányi Romtemplomhoz kilátogatóknak, hiszen a feltárásokról beszél Csányi Viktor régész és a résztvevők kipróbálhatják a fémdetektor használatát is.

Az egyes programokon a részvétel ingyenes, de a létszámkorlát betartása miatt regisztrációhoz kötött, regisztrálni ide kattintva lehet:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdsLuCFjqVBBTz7KmbL5AU8Bo0APZ1wOu7MJbrsIrL04vChgg/viewform

Alföldi GalériaHódmezővásárhelyKis AndreakultúraMiklós PéterTornyai János Múzeum