HLKC: szinte a teljes kezdőcsapat távozott – a klub a fiatalokra épít

Nem kicsit meglepte a sportszerető vásárhelyi közvéleményt, hogy a klubvezetés a napokban leváltotta a HLKC NB II-es női kézilabda csapatának vezetőedzőjét, Dankó Ervint. Az együttes 2. helyen áll a tabellán, a menesztésnek a nyilvánosság előtt nem volt semmilyen előjele. A döntés a játékosokat is meglepte, méghozzá olyannyira, hogy értesüléseink szerint mivel a vezetőség részéről szakmai indokot nem kaptak az edzőváltás kapcsán, hatan közülük úgy határoztak, ilyen formában nem szeretnének tovább ennél a klubnál játszani. Úgy tudjuk, szinte a teljes kezdőcsapat távozott. A történtek után megkerestük az egyesületet, kérdéseinkre Áncsán István, a HLKC ügyvezetője válaszolt.

Egy hosszabb folyamat eredményezte az edzőváltást, vagy friss fejlemények játszottak szerepet a drasztikus döntésben?

Egyesületünk a váltás okait a klub belügyének tekinti. A Hódmezővásárhelyi LKC 10-11 éves működése során  egyetlen edzőváltás alkalmával sem vitte sajtónyilvánosság elé a váltás okait, körülményeit, ezen most sem kívánunk változtatni.

Lapunk információi szerint az edzőváltás következményeként 6 játékos úgy döntött az NB II-es keretből, hogy nem folytatják a klubnál a sportpályafutásukat. Hogyan tudja, kívánja pótolni hiányukat az egyesület?

A felnőtt keret néhány tagja, akik korábbi vezetőedzőnkkel Szegedről jártak át az edzésekre és mérkőzésekre, valóban jelezték, hogy az edzőváltás miatt nem kívánnak a továbbiakban Vásárhelyen játszani. Bejelentésük helye és módja egyáltalán nem tekinthető hivatalosnak, sokkal inkább informálisnak. Jelen pillanatig nem kérték átigazolásukat más sportegyesülethez, így csupán annyi jelenthető ki, hogy ők önkényesen, sportemberhez nem méltó módon, az egyesülettel fennálló amatőr sportolói szerződésük ellenére nem látogatják az edzéseket. Pótlásukat saját utánpótlásunkból, ifjúsági és serdülő csapatunkban kimagasló teljesítményt nyújtó hódmezővásárhelyi játékosokkal oldjuk meg, akik az eddigi felnőtt mérkőzéseken pályán töltött 2-3 percek alatt nyilván nem szerezhettek nagy meccsrutint, de bízunk benne, hogy élni tudnak a lehetőséggel, és bebizonyítják, hogy hosszú távon lehet rájuk építeni a HLKC NB II-es csapatát.

Második helyen áll a HLKC, hétvégén rangadó vár rá. Miképp változik a klubvezetés elvárása a csapattal szemben ebben az idényben?

A csapat valóban a tabella második helyén várja a szombati, FKSE-Algyő elleni mérkőzést. Az algyői csapat lehetőségei, céljai és játékosállománya alapján fényévekkel kiemelkedik az NB II mezőnyéből. Ősszel 14 gólos vereséget szenvedtünk tőlük, így most is csak a tisztes helytállás lehetett volna a célkitűzés. Klubunk alapvető célkitűzése eddig is az volt, hogy az utánpótlásunkban pallérozódó gyerekekre épülve alakuljon ki egy olyan csapat, ami sok örömöt okoz városunk sportszerető közönségének. A tavaszi szezon hátralévő mérkőzésein a jövőt építjük, így a csapatépítés és rutinszerzés lehet a legfőbb célkitűzésünk. Mindettől függetlenül bízunk benne, hogy az átalakult, most már valóban fiatal vásárhelyi csapatunk tud még pontokat gyűjtögetni a májusban záródó 2020/2021. bajnokság befejezéséig. Helyezésben nincs elvárás, a legnagyobb értékmérő fiataljaink fejlődése lehet!

Papp Mihály megbízatása meddig szól?

Nem készültünk edzőváltásra, így nem is tárgyaltunk más szakemberrel. A jelenlegi helyzetben a legkézenfekvőbb volt, hogy a megoldást házon belül keressük,  így az utánpótlásunkat és fiatal játékosainkat legjobban ismerő edzőink irányítanak a tavaszi szezonban. A szakmai munkáért Papp Mihály felel. Munkáját kapus-edzőként Deák Tamás segíti – ő korábban Dankó Ervin mellett is segédkezett. Megbízatásuk alapesetben erre a három hónapra szól. 

HLKCkézilabda