Hivatalosan is megpecsételik Bruckneudorf (Királyhida) és Hódmezővásárhely kapcsolatát

Erről is döntöttek a mai közgyűlésen. A határközeli osztrák településsel, Bruckneudorffal, azaz magyar nevén Királyhidával Vásárhely régi jó kapcsolatot ápol, ezt szeretnék megpecsételni most egy testvérvárosi megállapodással.

A mai közgyűlésen Berényi Károly alpolgármester terjesztette elő az erre vonatkozó javaslatot, melyet a közgyűlés egyhangúan el is fogadott. Elmondta: tavaly, amikor Hódmezővásárhely delegációja Bruckneudorfban járt, mindkét részről megfogalmazódott a szándék a régi kapcsolat hivatalossá tételére. A két település közti kötelék egyébként a leventékre vezethető vissza, azokra a vásárhelyi fiatalokra, részben még gyerekekre, akiket a második világháborúban honvédelmi munkára vettek igénybe, és ebből a célból az egész országon keresztülhajtottak néhány hónap leforgása alatt. Berényi Károly a látogatásról készült összefoglalójában így ír erről : „A Lajta partján, a régi osztrák-magyar határon estek orosz fogságba, miközben többen megsérültek és tucatnyian hősi halált haltak. Május 10-től szállították őket a Szovjetunió 60 fogolytáborába, ahonnan a túlélőknek az 1948-as év hozta el a szabadulást. Tragédiájukról tilos volt beszélniük, a kommunista rendszer háborús bűnösként tekintett rájuk. Az 1990-es rendszerváltás után a túlélők már szabadon beszélhettek megpróbáltatásaikról és a vásárhelyi volt leventék évente visszatértek oda, ahol orosz fogságba estek. Az osztrák kisváros, Bruckneudorf, közössége nagy szeretettel fogadta mindig a vásárhelyi levente-küldöttségeket, akik két emlékművet is felállítottak elesett bajtársaik tiszteletére.”

A külkapcsolatokért felelős alpolgármester előterjesztésében azt is elmondta, hogy ma már sokkal többről is szólhat a két település kapcsolata, hiszen Bruckneudorf példát mutat Vásárhelynek a megújuló energiák felhasználásában is.

Ez a kistelepülés gyakorlatilag függetlenné vált a fosszilis energiától. Azt hiszem, ez a mai korban nagyon fontos kérdés. A szélenergia, a napenergia, a biogázok felhasználása területén ők olyan szintre jutottak, hogy településük energiafelhasználásának 80 százalékát ezzel biztosítják. Van mit tanulnunk tőlük.

– emelte ki Berényi Károly, megemlítve azt is, hogy az idei Szent István Napok keretében is érkezik majd egy kéttagú delegáció Királyhidáról – alpolgármester és felesége – Hódmezővásárhelyre.

Berényi KárolyBruckneudorfHódmezővásárhelyKirályhidatestvérváros