Hivatalosan is megalakult a Mindenki Magyarországa Néppárt

Szombaton a budapesti Belvárosi Színházban tartotta zászlóbontó ünnepségét a Mindenki Magyarországa Néppárt, amelynek elnöke Márki-Zay Péter. Kifejtette, nem hazudják azt, hogy választással lehet kormányt váltani, ők a rendszer ellenzéke lesznek.

Az ünnepségen elmondta gondolatait Kecskés Fanni, hódmezővásárhelyi ügyvéd-jelölt is.
Úgy fogalmazott: nem maradhatunk csendben, szólaljunk fel mindenkiért, így fiatalokért, tanárokért, egészségügyben dolgozókért, a lopás és korrupció ellen. Szerinte mindenki a maga bőrén érzi az emberek között elmérgesedett viszonyt, a gazdasági hanyatlást. Ha szeretnénk, hogy a fiatalok itthon maradjanak, esetleg visszajöjjenek, tenni kell érte – tette hozzá.

Úgy vélte, mosolygósabb társadalomra van szükség, hogy mindenki elmondhassa, jó itt élni. A jogállam lényege, hogy a törvényeknek mindenki alá van rendelve, de most nem így van és jelenleg a hazugság válik a normává. Fejlődő, virágzó országban szeretnénk élni, ahol mindenkinek egyenlő esélye van – zárta gondolatait.

Márki-Zay Péter azza kezdte mondandóját, közel egy év után, jogi akadályoztatás után végre bejegyezték a pártot, amely a civil Kossuth körök és a Mindenki Magyarországa Mozgalom mellett működik. Bizonyos választásokon nem indulhattak és még az ellenzéken belül is próbálták kilökni őket – ezért volt szükség hivatalos formába szerveződniük.

Ezt követően beszélt az öt alapelvükről:

  • Ők a rendszer ellenzéke, nem hazudják azt, hogy Orbán Viktor leváltható választással.
  • Kiállnak a rendszer által megalázott csoportok mellett. Felidézte, Vásárhely egyedüliként nem kapott rezsitámogatást a megyei jogú város között, mégsem álltak ki a pártok mellettük.
  • Igazi kultúraváltásra van szükség, a szeretet, a becsület, a békésséget hirdetik.
  • Őket nem finanszírozza az állam, a Fidesz-kormány, vagyis nem függnek állami forrásoktól, nem mondják meg nekik, kit kritizálhatnak, mit mondhatnak.

Egy felszólalónk lemondta a mai szereplését, mert megzsarolták. Ez 2023-ban még mindig előfordulhat Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a 13 éve a teljhatalommal irányító kormány fél tőlünk és legalább három okuk van: az Európai Néppártban nem lesz szükség az egy KDNP-n képviselőjükre, a kiábrándult fideszesek találnak új pártot és minket nem lehet korrumpálni

– fogalmazott Márki-Zay.

Rátért arra, a szétesett ellenzéki szövetség tagjai a tavalyi választási vereség okait magukban keresik. Egypárti hatalom van, ennek okai nem az ellenzékben kereshetőek, sokat hibáztunk, de nekünk a rendszer ellen kell küzdeni – közölte.

Magyarország ma Európai Unió legszegényebb országa, nem tudják működtetni a közlekedést, az oktatást, az egészségügyet, innen vándorolnak ki a legtöbben. Orbán Viktor 13 év alatt elérte, hogy egy leválthatatlan politikus lett és milliárdossá tette a családját, baráti körét – mondta az új párt elnöke.

Ezzel szemben ők Hódmezővásárhelyen közel 6 év alatt megmutatták,

  • hogyan kell visszafizetni a tartozásokat, ugyanis polgármester-elődei a legeladósottabb településé tették Hódmezővásárhelyt, de ennek kétharmát már visszafizették,
  • eltörölték a lakosság adóit, a vállalkozókét felezték,
  • egy felmérés szerint Vásárhely 2018 előtt a legkorruptabb város volt, azóta a legkevésbé,
  • a legbiztonságosabb megyei jogú város,
  • a KSH kutatása szerint a lakosok szerint a legrendezettebb város,
  • ingyenes helyi buszközlekedést indítottak.

2018 óta nem a polgármester gazdagodik, hanem a város. Minden közbeszerzés nyílt, így töredékére csökkentek az árak. Én gyalog járok munkába, kéthetente ételt, ruhát, tanszert osztunk, minden rendezvény után megmaradt ételt a hajléktalanoknak adunk. Önkormányzati forrásból működik roma felzárkóztatási program, ez az új kultúra. A tavalyi választást követően 42 ezer sorban elszámoltunk a kampány finanszírozásával, a különböző hatóságok, titkoszolgálatok fillérre pontosan azt állapították meg, amit mi hónapokkal előtte bemutattunk

– sorolta.

Beszélt arról is, nem volt olyan nap, hogy a sajtón keresztül ne támadtak volna le valakit a szerettei közül, a vejét egy év alatt kétszer rúgták ki, a feleségét gyermekgyilkossággal vádolták alaptalanul. Most éppen Berényi Károly alpolgármestert támadják, akinek a fia saját erőből lett igazgató-helyettes a Liszt iskolában.

Hozzátette, az emberség is hiányzik a hatalomból, egy aláírás hiányzik, hogy kiadhassák a Csengyettyű közi lakásokat, a külterületi óvodásokért nekik kellett buszt biztosítani, mert a tankerület nem tudta volna.

Vásárhelyen már három alkalommal nyertem. Tavaly az egész országban egy körzet volt, ahol kevesebbet kapott a Fidesz jelöltje, ez Hódmezővásárhelyen volt és Lázár Jánosról van szó – üzent a fideszes képviselőnek is.

Gondolatait azzal zárta, mindenkit ,,le akar nyelni ez a rendszer„, ők ez ellen küzdenek és hogy egy demokratikus jogállam legyen. Éltünk már leválthatatlan rendszerben, ahol a nyugatot szidták, de ez a rendszer is ledőlt, a folyamat első állomása az 1987-es lakiteleki találkozó volt – idézte fel Márki-Zay Péter.

Elárulta, az önkormányzati választáson nem indul a Mindenki Magyarországa Néppárt önállóan, de az Európa Parlamentin igen és már az is ismert, hogy egy napon lesz a kettő, június 9-én.

alapító kongresszusHódmezővásárhelyKecskés FanniMárki-Zay PéterMindenki Magyarországa Néppártpárt