Hivatalosan is elkezdődött az olimpia, az első magyar már negyeddöntőbe jutott

Megkezdődött a XXXII. nyári olimpia Tokióban. A magyarok már ma reggel bemutatkoztak: Pétervári-Molnár Bendegúz második lett az egypárevezősök első előfutamában, s ezzel bejutott a szám vasárnapi negyeddöntőjébe.

A japán fővárosban 1964 után másodszor rendeznek nyári ötkarikás játékokat. A lángot Oszaka Naomi teniszező gyújtotta meg az Olimpiai Stadionban, ahol augusztus 8-ig, a záróünnepség végéig lobog majd. 

Közép-európai idő szerint 15 óra után bevonult a magyar csapat a megnyitóra. A küldöttség élén a piros-fehér-zöld zászlót – az olimpiák történetében először – két sportoló vitte: Cseh László négyszeres ötkarikás ezüstérmes és kétszeres világbajnok úszó, valamint Mohamed Aida tőrvívó, aki magyar rekorderként hetedik olimpiáján vehet részt. A magyar csapat 173 tagú, az olimpián pedig 206 nemzet több mint 11 ezer versenyzője vesz részt.

Reggel Pétervári-Molnár Bendegúz, a Budapest Evezős Egyesület 28 éves versenyzője – aki öt éve, Rióban 14. lett, s másodszor vesz részt az ötkarikás játékokon – egy-egy brazil, iraki, kuvaiti, cseh és norvég riválissal csapott össze. A magyar evezős 500 méternél és 1000-nél is a harmadik helyen, de aztán a hajrára beleerősített és végül biztos másodikként végzett. Pétervári-Molnár egyedül képviseli a magyar evezőssportot Tokióban. Férfi egypárban vasárnap száll vízre a negyeddöntőben.

evezésolimpiaTokió